Εως 91% φθηνότερη η περιαγωγή στα κινητά

Νέες μειώσεις στις τιμές περιαγωγής για τους ταξιδιώτες που χρησιμοποιούν τα κινητά τους τηλέφωνα σε χώρα διαφορετική εκείνης του παρόχου, ισχύουν από σήμερα την 1η Ιουλίου με βάση τη συμφωνία για σταδιακή αποκλιμάκωση των τιμών, που επιτεύχθηκε το 2012 στο Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ.

Ειδικότερα, στην τηλεφόρτωση δεδομένων ή περιόδευση στο Διαδίκτυο η ανώτατη τιμή καθορίζεται σε 0,45 ευρώ ανά MegaByte (η χρέωση γίνεται ανά kilobyte που χρησιμοποιείται) + ΦΠΑ. Πρόκειται για μια μείωση της τάξης του 36% σε σχέση με τις μέχρι χθες ισχύουσες ανώτατες τιμές.

Στην πραγματοποίηση κλήσης μέσω κινητού από χώρα διαφορετικής εκείνης του παρόχου, η ανώτατη χρέωση καθορίζεται σε 0,24 ευρω/λεπτό + ΦΠΑ. Σε σχέση με τις μέχρι τώρα ισχύουσες τιμές, πρόκειται για μείωση της τάξης του 17%.

Στη λήψη κλήσης σε χώρα μέλος διαφορετική εκείνης του παρόχου η ανώτατη χρέωση είναι 0,07 ευρώ/λεπτό + ΦΠΑ, ενώ η μείωση της τιμής είναι της τάξης του 12,5%.

Τέλος, στην αποστολή γραπτού μηνύματος η χρέωση είναι 0,08 λεπτά ανά μήνυμα + ΦΠΑ  και η μείωση σε σχέση με τις ισχύουσες μέχρι χθες ανώτατες τιμές είναι 11%.

Οι εταιρείες τηλεφωνίας είναι ελεύθερες να προσφέρουν φθηνότερες τιμές και ορισμένες έχουν ήδη αρχίσει να καταργούν συνολικά τα πριμ περιαγωγής για φωνητικές υπηρεσίες και SMS, ή να προσφέρουν περιοχές ελεύθερης περιαγωγής σε διάφορα τμήματα της Ευρώπης.

 Η περιαγωγή δεδομένων θα είναι πλέον το 2013 έως 91 % φθηνότερη σε σύγκριση με το 2007. Κατά την περίοδο αυτή, ο όγκος της αγοράς περιαγωγής δεδομένων αυξήθηκε κατά 630 %. Οι δύο αυτές τάσεις σημαίνουν ότι τόσο οι καταναλωτές όσο και οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας έχουν σημαντικές νέες ευκαιρίες χάρη στις προσπάθειες της ΕΕ.

Η ΕΕ έχει επιτύχει μειώσεις των τιμών λιανικής πώλησης μεταξύ κλήσεων, σύντομων μηνυμάτων (SMS) και δεδομένων σε ποσοστό άνω του 80 % από το 2007.