Εως την Πέμπτη η έκθεση του ΟΗΕ για τις δραστηριότητες της UNFICYP

Έως την Πέμπτη θα έχει υποβληθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας η έκθεση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για τις δραστηριότητες της UNFICYP, οι οποίες όπως όλα δείχνουν θα περιοριστεί σε τεχνικά ζητήματα. Αυτό προκύπτει από τις διαβεβαιώσεις που έχουν δώσει προς διπλωμάτες της Κύπρου και της Ελλάδας, αξιωματούχοι της Γραμματείας του ΟΗΕ, επικαλούμενοι τη στασιμότητα που υπάρχει στο Κυπριακό και την ευαίσθητη προεκλογική περίοδο.

Βάσει των ίδιων πληροφοριών, οι αναφορές στις καλές υπηρεσίες θα περιορίζονται στην αναφορά της διακοπής των συνομιλιών πριν το καλοκαίρι, λόγω της κυπριακής προεδρίας και της προεκλογικής περιόδου και στη συνέχιση των συνομιλιών στις τεχνικές επιτροπές και τις ομάδες εργασίες.

Σύμφωνα με τον «Φ» φαίνεται να έχουν γίνει προληπτικές κινήσεις με στόχο να μην επαναληφθούν τα συμβάντα κατά την υιοθέτηση του ψηφίσματα 2058, τον περασμένο Ιούλιο, ενώ θετικά επιδρά στη διαμόρφωση του κλίματος η ομόφωνη υιοθέτηση τον Δεκέμβριο του ψηφίσματος της 5ης επιτροπής της Γενικής Συνέλευσης, που θεωρεί αναγκαία την παρουσία της UNFICYP στην υποβοήθηση των διαπραγματεύσεων του Κυπριακού.

Την προεδρία του ΣΑ έχει τον Ιανουάριο το Πακιστάν, το οποίοι μαζί με το Αζερμπαϊτζάν είχαν απόσχει στην ψηφοφορία για την υιοθέτηση του 2058, διαφωνώντας με αλλαγή της τελευταίας στιγμής στο κείμενο, αλλά και γιατί δεν λαμβάνονται υπόψη οι πραγματικότητες επί του εδάφους στις διαπραγματεύσεις του Κυπριακού.