Εφ’ όλης της ύλης συνάντηση για τρόικα – Κύπρο και Αβραμόπουλο

Ο Πρωθυπουργός με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης θα έχουν εφ’ όλης της ύλης συνάντηση πιθανότατα την Πέμπτη. Στο επίκεντρο ο νέος κύκλος διαπραγματεύσεων με την τρόικα και τα 11.4 δισ. ευρώ του ΤΧΣ.

Στην κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο γνωρίζουν ότι οι συζητήσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών, δεν θα είναι εύκολες. Παράλληλα η ΕΚΤ δεν έχει ανάψει το «πράσινο» φως προκειμένου τα χρήματα από το ΤΧΣ να χρησιμοποιηθούν ως «μαξιλάρι ασφαλείας» για την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες το επίμαχο θέμα συζητήθηκε πριν από μερικές ημέρες στην σύντομη συνάντηση που είχε ο Α. Σαμαράς με τον Μ. Ντράγκι στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής. Ωστόσο τελική απόφαση δεν υπήρξε.

Εκτός όμως από τα 11,4 δισ. ευρώ, θέματα «αγκάθια» παραμένουν ανοικτά όπως αλλαγές στα εργασιακά και το ασφαλιστικό με την κυβέρνηση να προσπαθεί να τις μεταθέσει χρονικά και την τρόικα να επιμένει να πραγματοποιηθούν άμεσα.

Οι εξελίξεις στην Κύπρο ανησυχούν ιδιαιτέρως την ελληνική κυβέρνηση και αναμένεται να τεθούν στη συνάντηση στο Μαξίμου. Οι προκλήσεις των Τούρκων συνεχίζονται και παίρνουν πλέον επικίνδυνες διαστάσεις. Σαμαράς και Βενιζέλος θα βρεθούν στην Μεγαλόνησο στις 7 Νοεμβρίου αλλά μέχρι τότε οι εξελίξεις μπορεί να τους προλάβουν. Το αυστηρό μήνυμα της Ε.Ε. προς την Τουρκία είχε στόχο να τους κάνει να σταματήσουν να τραβούν το σχοινί, εκείνοι όμως συνεχίζουν να παίζουν με την «φωτιά».

Ο αντικαταστάτης του Αβραμόπουλου

Στην συνάντηση μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων θα συζητηθεί και το ζήτημα της αντικατάστασης του Δ. Αβραμόπουλου που μετακομίζει και επίσημα στις Βρυξέλλες. Το σενάριο ενός μίνι ανασχηματισμού με αφορμή την αλλαγή στο υπουργείο Άμυνας, δεν φαίνεται να συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες, παρά τις εισηγήσεις που έχει δεχθεί ο Πρωθυπουργός.

Ο νέος υπουργός Άμυνας θα προέρχεται όπως και ο προκάτοχος του από τη ΝΔ. Στο τραπέζι είναι ακόμα το σενάριο να αναλάβει το υπουργείο ο ίδιος ο Α. Σαμαράς και να τοποθετήσει ένα ακόμη αναπληρωτή.

Στην Αθήνα ο νέος γ.γ του ΝΑΤΟ

Την Πέμπτη θα επισκεφθεί για πρώτη φορά την χώρα μας ως γ.γ του ΝΑΤΟ ο Γιενς Στόλτενμπεργκ και θα έχει συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία της χώρας. Αν και σοσιαλδημοκράτης, ο πρώην Πρωθυπουργός της Νορβηγίας, είναι από τους «αγαπημένους» της Α. Μέρκελ.