Ευχαριστίες ΔΣ ΤΕΠΑΚ στον ΠτΔ και ΥΠΟΙΚ για τις προσπάθειές τους

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης δέχθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, τις Πρυτανικές Αρχές, τον Πρόεδρο και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΤΕΠΑΚ.

Μετά τη συνάντηση ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΤΕΠΑΚ κ. Πανίκος Φιλίππου δήλωσε στους δημοσιογράφους, μεταξύ άλλων, ότι η συνάντηση ήταν παραγωγική, εκφράζοντας ευχαριστίες προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας «ο οποίος ενέσκηψε στα προβλήματα και έδωσε λύσεις».

Είπε ακόμη ότι «έχει παρθεί απόφαση να παραχωρηθούν 80 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα στον οικισμό Βερεγγάρια για να δημιουργηθούν φοιτητικές εστίες 450 κλινών, ανοικτοί χώροι αθλοπαιδιών και πράσινο, υποστηρικτικές υπηρεσίες, κέντρο καινοτομίας και έρευνας.

Επίσης στον δεύτερο πόλο που είναι στο κέντρο της πόλης αποφασίστηκε όπως η Τεχνική Σχολή μετακινηθεί και ο χώρος αυτός χρησιμοποιηθεί για να δημιουργηθούν νέες σχολές ή σχολές, οι οποίες είναι σε ενοικιαζόμενα κτήρια και θα μετακινηθούν εκεί.

Ο χώρος που βρίσκεται πίσω από το νοσοκομείο Λεμεσού μπορεί να αξιοποιηθεί και αφορά περίπου 18 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα. Μπορεί να αξιοποιηθεί μετά από συνεννόηση με τον Δήμο Λεμεσού και το Υπουργείο Υγείας.

Εκεί θα γίνει Σχολή Επιστημών Υγείας, αλλά και ανάλογα τί θα προκύψει για να δημιουργηθούν εκεί και κάποιες άλλες σχολές. Δηλαδή υλοποιούμε το πρόγραμμα μας το οποίο αφορά τον δεύτερο πόλο και τον τρίτο πόλο.

Τα μηνύματα τα οποία θέλουμε να στείλουμε είναι ότι το ΤΕΠΑΚ μένει στο κέντρο της πόλης, χρησιμοποιεί τους χώρους, οι οποίοι είναι σε αυτή τη φάση διαθέσιμοι για να δημιουργήσουμε και στον δεύτερο πόλο σχολές και για ικανοποίηση αναγκών, και στον τρίτο πόλο που είναι το Βερεγγάρια για να υλοποιήσουμε κάτι το οποίο δεν είχε καν προβλεφθεί στον αρχικό σχεδιασμό του Πανεπιστημίου που ήταν οι φοιτητικές εστίες και οι ανοικτοί χώροι αθλοπαιδιών και γενικά κέντρα καινοτομίας και έρευνας».

Πρόσθεσε ότι «είμαστε πάρα πολύ περήφανοι διότι οι καταξιώσεις του ΤΕΠΑΚ συνεχώς είναι στη δημοσιότητα και πρόσφατα το ΤΕΠΑΚ έχει αξιολογηθεί από διεθνή οίκο αξιολόγησης, το Times Higher Education, και έχει καταταχθεί πρώτο στα κυπριακά πανεπιστήμια, πρώτο στα ελληνικά πανεπιστήμια και στη θέση 300η με 350η στα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου.

Η ανοδική πορεία του ΤΕΠΑΚ είναι δεδομένη πλέον. Τα προβλήματα του παρελθόντος εμείς τα προσπερνούμε και βλέπουμε μπροστά στο μέλλον του Πανεπιστημίου και με τις αποφάσεις που παρθήκαν σήμερα, οι οποίες ήταν στρατηγικές μας επιδιώξεις, έχουμε αισιοδοξία. Επιτέλους αυτή η Κυβέρνηση έδωσε λύση και τους ευχαριστούμε».

Ερωτηθείς αν αυξάνεται ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ είπε πως αυξάνεται κατά 2,9 εκατομμύρια.

Από την πλευρά του ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου κ. Ανδρέας Αναγιωτός είπε, μεταξύ άλλων, ότι «το τεράστιο πρόβλημα που είχαμε της στέγασης για δέκα χρόνια τώρα φαίνεται ότι παίρνει τον δρόμο της επίλυσης και ευχαριστούμε τον Πρόεδρο, το Υπουργείο Οικονομικών, το Υπουργείο Παιδείας, και το Υπουργείο Εσωτερικών για τις προσπάθειές τους».