Ευχές Λιλλήκα και απαντήσεις για οικονομία και μνημόνιο μετά τις δηλώσεις Βίζερ

Ευχές εν μέσω οικονομικής κρίσης και μνημονίου έστειλε ο υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές Γιώργος Λιλλήκας. «Αυτές τις ημέρες στρέφουμε τη σκέψη μας στους εγκλωβισμένους, στους πρόσφυγες, στις οικογένειες των αγνοουμένων και σε όλες τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Αυτές τις ημέρες της γιορτής και της αγάπης εύχομαι να πρυτανεύσει η κοινωνική αλληλεγγύη και όλοι μαζί οι πολίτες να μπορέσουμε να προσφέρουμε στους συνανθρώπους μας οι οποίοι στερούνται των βασικών αγαθών την ευκαιρία να έχουν και να περάσουν και οι ίδιοι με τις οικογένειες τους αξιοπρεπείς γιορτές».

Ο κ Λιλλήκας κάλεσε τους Κυπρίους να μη χάσουν την ελπίδα τους λέγοντας «τα έχουμε καταφέρει σε πολύ πιο αντίξοες συνθήκες και μπορούμε και σήμερα να διατηρήσουμε την ελπίδα, να διατηρήσουμε τις προοπτικές για το μέλλον έτσι ώστε παρά τις όποιες δυσκολίες μέσα στο 2013 να ξαναθέσουμε την οικονομία μας σε τροχιά ανάπτυξης».

Στο πολιτικό επίπεδο ωστόσο, η κατάσταση δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξη μετά και τις δηλώσεις του επικεφαλής του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων του Eurogroup και της Οικονομικής και Νομισματικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Αυστριακού οικονομολόγου Τόμας Βίζερ στην “Καθημερινή της Κυριακής”.

Είπε, ότι  η καθυστέρηση στην υπογραφή του μνημονίου οφείλεται στην κωλυσιεργία και την έλλειψη πολιτικής βούλησης από την κυπριακή κυβέρνηση και εξέφρασε την εκτίμηση ότι μέχρι τις 12 Φεβρουαρίου 2013 -πριν δηλαδή τις προεδρικές εκλογές- θα έχει υπογραφεί το κυπριακό Μνημόνιο.

Σχετικά με την οικονομία ο κ. Λιλλήκας είπε ότι «έχω επισκεφτεί εμπορικούς δρόμους και καταστήματα σε όλες τις επαρχίες και συνομίλησα με πάρα πολλούς εμπορευόμενους και είναι γεγονός ότι τα καταστήματα αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα επιβίωσης με πάρα πολύ ψηλές δαπάνες ιδιαίτερα λόγω της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος».

Πολλά καταστήματα έχουν ήδη κλείσει είπε και πρόσθεσε ότι «οι περικοπές μισθών και οι περικοπές στον 13 μισθό και οι περικοπές στα επιδόματα φοβάμαι πως θα αφήσουν σοβαρά σημεία κρίσης και μετά τις γιορτές πολύ φοβάμαι ότι και άλλα καταστήματα θα οδηγηθούν σε κλείσιμο αυξάνοντας σημαντικά τον αριθμό των ανέργων μας».

«Ελπίζω και έχουμε υποχρέωση να πρυτανεύσει και στα πολιτικά πρόσωπα και στις κομματικές ηγεσίες πνεύμα συναίνεσης για να μπορέσουμε από κοινού να βρούμε και να καταθέσουμε προτάσεις που θα δίνουν λύσεις και προοπτική ανάπτυξης στον τόπο μας» ανέφερε ο κ. Λιλλήκας.