Ευχάριστα τα νέα για τον καρκίνο του μαστού

Τα καλά νέα για τον καρκίνο του μαστού απ” το 2ο Ογκολογικό Συμπόσιο της Ρόδου.

1.Μειώνεται η θνησιμότητα του καρκίνου του μαστού χάρη της έγκυρης διάγνωσης με τη μαστογραφία και με τις καινούργιες τεχνικές (τομοσύνθενση, υπερηχογράφημα 3D, μαγνητική μαστού με υψηλό tesla και με τα καινούργια φάρμακα στοχευόμενης θεραπείας).

2.Τα αντισυλληπτικά και οι ορμόνες της εμμηνόπαυσης (φυσικές), αυξάνουν ελάχιστα έως καθόλου τον κίνδυνο ενώ μια ώρα άσκηση την ήμερα και η καλή διατήρηση του σωματικού βάρους με καλή ψυχολογία μειώνουν την πιθανότητα εμφάνισης του καρκίνου του μαστού.

3.Επιβεβαιώθηκε η άποψη μας πως η μαστογραφία είναι απαραίτητη από 40 ετών, ανά χρόνο και μέχρι τα 80 έτη.

4.Συζητήθηκε η σημασία του γονιδιακού ελέγχου σε άτομα με βαρύ οικογενειακό ιστορικό και τις εναλλακτικές λύσεις (προφυλακτική ριζική χειρουργική, η στενός προληπτικός έλεγχος και η λήψη προληπτικής θεραπεία με φάρμακα από το στόμα).

5.Τα καλά νέα για τους συντηρητικούς οινοπότες είναι πως ένα ποτήρι κόκκινο κρασί ημερησίως προστατεύει από τον καρκίνο του μαστού ενώ από τρία ποτήρια την ημέρα αντιθέτως αυξάνεται ραγδαία ο κίνδυνος.

Συμπέρασμα, τρώτε μεσογειακά, περπατήστε, πίνεται ένα ποτήρι κόκκινο κρασί ημερησίως και επισκεφτείτε προληπτικά το γιατρό σας βλέποντας τη ζωή με χαμόγελο.

Στέφανος Ζερβούδης
Χειρουργός Γυναικολόγος- Μαστολόγος,
Συνεργάτης του www.iator.gr