Ευσταθίου: ΥΠΟΙΚ και διοίκηση ΣΚΤ κατάφεραν να διαλύσουν ένα Οργανισμό

Δήλωση του Βουλευτή του Κ.Σ ΕΔΕΚ κ. Κωστή Ευσταθίου για τη σημερινήνέκτακτη συνεδρία της Επιτροπής

Ελέγχουμε θέμα το συμψηφισμό των δανείων και τα προβλήματα που προέκυψαν:

«Η σημερινή συζήτηση αποκάλυψε για ακόμα μια φορά ότι στην Κύπρο υπάρχει ένας τραπεζικός τομέας μεγαθήριο ο οποίος συνήθως κυριαρχείται από δύο τράπεζες: παλαιότερα ήταν η Λαϊκή Τράπεζα μαζί με την Τράπεζα Κύπρου και τώρα είναι η Τράπεζα Κύπρου με την Ελληνική. Σ΄αυτό το τοπίο πάντοτε εξέλειπε η ρύθμιση, η επέμβαση, η επιβολή όρων στις μεγάλες τράπεζες από το κράτος με αποτέλεσμα τα φαινόμενα της αυθαιρεσίας τα οποία συναντήσαμε σήμερα.

Επήλθε ο καιρός η Πρόταση Νόμου για τις καταχρηστικές ρήτρες των τραπεζών, την οποία έχω υποβάλει από τις 16.2.18, να συζητηθεί σοβαρά ώστε να επεκταθεί ο θεσμός προστασίας από καταχρηστικές ρήτρες των τραπεζών σε όλους ανεξαίρετα τους Πολίτες είτε είναι καταναλωτές είτε μικροεπιχειρηματίες.

Στη συνεδρία της σημερινής Επιτροπής είμαστε μάρτυρες σ αυτό το οποίο προσπαθούσαν επί μία ώρα να μας εξηγήσουν οι υπεύθυνοι: πώς το Υπουργείο Οικονομικών και η διοίκηση της ΣΚΤ κατάφεραν να διαλύσουν έναν Οργανισμό και να επιφέρουν τόσα πολλά προβλήματα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

Η βιασύνη, η σπουδή με την οποία έγινε το όλο εγχείρημα δημιούργησε ένα πεδίο μέσα στο οποίο οι τράπεζες λειτουργούνπλέον ανεξέλεγκτα. Άρα από το αποτέλεσμα κρίνουμε ότι δεν ήταν μόνο αμέλεια αλλά και κάτι περισσότερο».