Ευρώ-ήττα για τον Κάμερον ο προυπολογισμός. ψάχνει για λύση η Λευκωσία

Μια από τις πιο καθοριστικές ήττες δέχθηκε χθες ο βρετανός πρωθυπουργός Ντειβιντ Κάμερον, μετά την «ανταρσία» 53 βουλευτών του σε ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων για το θέμα του Ευρωπαϊκού προϋπολογισμού. Οι 53 αντάρτες βουλευτές των Συντηρητικών συνέπραξαν με τους Εργατικούς του Εντ Μίλιμπαντ και υπερψήφισαν τελικά πρόταση που ζητά από  τον βρετανό πρωθυπουργό να υποστηρίξει καθαρή μείωση του προϋπολογισμού της ΕΕ για την επταετία 2014-2020 στη Σύνοδο της 22ας Νοεμβρίου.

Συνολικά 307 βουλευτές έναντι 294 ψήφισαν υπέρ της επιδίωξης μείωσης του κοινοτικού προϋπολογισμού, σε ένα αποτέλεσμα  που δεν θεωρείται δεσμευτικό για την κυβέρνηση.Ο Βρετανός πρωθυπουργός έχει απειλήσει την ΕΕ ότι θα ασκήσει βέτο σε περίπτωση προώθησης της πρότασης της Κομισιόν για σημαντική αύξηση του προϋπολογισμού κατά 5% του κοινοτικού ΑΕΠ. Είχε τηχθεί ωστόσο υπέρ του παγώματος του προϋπολογισμού, με αύξηση που δε θα ξεπερνά τον πληθωρισμό της ΕΕ, είναι ο καλύτερος δυνατός συμβιβασμός.

Η πρόταση της κυπριακής προεδρίας για αφαίρεση 50 δισεκατομμυρίων ευρώ από την πρόταση αύξησης της Κομισιόν έχει απορριφθεί από ευρωπαϊκά όργανα και κυβερνήσεις  ως ανεπαρκής και  πολύ δειλή ως προς το ποσό της μείωσης.

Σε ομιλία του στο London School of Economics ο εκπρόσωπος της κυπριακής προεδρίας, υφυπουργός για Ευρωπαϊκά Θέματα, Ανδρέας Μαυρογιάννης τόνισε ότι «η Λευκωσία εργάζεται για την επίτευξη συμβιβασμού και ότι οι αντιδράσεις στην πρότασή της είναι μέρος αυτής της διαδικασίας».

Πηγή της κυπριακής προεδρίας σχολίασε στο ΣΚΑΙ ότι η «ανταρσία» των Βρετανών βουλευτών δεν έχει ουσιαστική σημασία για τις διαπραγματεύσεις, καθώς ούτως ή άλλως η βρετανική αντιπρόταση απέχει πολύ από τις θέσεις των περισσότερων
υπολοίπων χωρών-μελών.

Η επί καιρό υποβόσκουσα ένταση μεταξύ φιλοευρωπαϊκών και ευρωσκεπτικιστών βουλευτών βγήκε στη επιφάνεια στο εσωτερικό της κυβερνητικής συμμαχίας εμφανίζοντας την αδυναμία του  Ντειβιντ Κάμερον  να ελέγξει μεγάλο μέρος της κοινοβουλευτικής του ομάδας η οποία αποτελεί μια «σιωπηλή» απειλή για το μέλλον .