Ευρώπη: Σταμάτησαν πριν …ξεκινήσουν οι συζητήσεις για τον προϋπολογισμό του 2013

Σε αποτυχία κατέληξαν οι διαπραγματεύσεις  – ουσιαστικά πριν καν ξεκινήσουν – του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των κρατών-μελών για τον προϋπολογισμό του 2013.

Το Συμβούλιο των Υπουργών «δεν ήταν σε θέση να διαπραγματευτεί και επομένως οι διαπραγματεύσεις ανεστάλησαν», ανακοίνωσε ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας των ευρωβουλευτών Αλέν Λαμασούρ … «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει τώρα να παρουσιάσει μια νέα πρόταση …για να ξαναρχίσουν οι συνομιλίες» πρόσθεσε.

Αφορμή για το «πρόωρο» τέλος ήταν ένα αίτημα για συνεισφορές, προκειμένου να κλείσει η “τρύπα” των 8,9 δισεκατομμυρίων ευρώ που λείπουν από τον φετινό προϋπολογισμό. Εξαιτίας της έλλειψης πόρων έχουν αδειάσει τα ταμεία πολλών προγραμμάτων.

Για να μην υποχρεωθούν να δώσουν πάλι χρήματα η Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία, Σουηδία, Ολλανδία, Φινλανδία, Δανία και Αυστρία, ζητούσαν την επανατοποθέτηση των πιστώσεων που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί και οι οποίες εκτιμώνται στα 15 δισεκατομμύρια ευρώ. Τα χρήματα αυτά έχουν ήδη διανεμηθεί, απάντησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή .