Ευρώπη προς ΗΠΑ: «Η επιβολή δασμών στα αυτοκίνητα, δεν θα μείνει αναπάντητη»

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης υποσχέθηκαν μια ευθεία απάντηση στον προστατευτισμό του Προέδρου Donald Trump, δείχνοντας με αυτό τον τρόπο την ετοιμότητά τους να αντιδράσουν αν οι ΗΠΑ κλιμακώσουν έναν εμπορικό πόλεμο με δασμούς στα αυτοκίνητα.

Οι ηγέτες της ΕΕ προβαίνουν σε επανειλημμένες επικρίσεις για τους δασμούς που επιβάλλουν οι ΗΠΑ σε ξένα μέταλλα και εξέφρασαν την υποστήριξή τους για την πολιτική αντιποίνων εκ μέρους του ευρωπαϊκού μπλοκ σχετικά με τις εισφορές αυτές, τις οποίες ο Trump δικαιολογήθηκε ότι επιβάλλει για λόγους εθνικής ασφάλειας. Η ΕΕ αντέδρασε την περασμένη εβδομάδα επιβάλλοντας δασμούς- απάντηση, για εισαγόμενα αγαθά ύψους 2,8 δισεκατομμύρια ευρώ (3,2 δισεκατομμύρια δολάρια) από την Αμερική που εκτείνονται από μοτοσικλέτες έως χυμούς πορτοκαλιού.

Οι αμερικανικοί δασμοί 25% για το χάλυβα και 10% για το αλουμίνιο “δεν μπορούν να δικαιολογηθούν για λόγους εθνικής ασφάλειας”, ανέφεραν οι 28 ηγέτες σε δήλωση που δημοσιεύθηκε νωρίς την Παρασκευή σε συνάντηση στις Βρυξέλλες. “Η ΕΕ πρέπει να ανταπαντήσει σε όλες τις ενέργειες σαφούς προστατευτικού χαρακτήρα”.

Η παγκόσμια εμπορική τάξη κλονίζεται από τη χρήση εκ μέρους της κυβέρνησης Trump μιας αμφιλεγόμενης διάταξης του εμπορικού δικαίου των ΗΠΑ για την εθνική ασφάλεια για να δικαιολογήσει τους δασμούς σε μέταλλα εναντίον πολλών χωρών, συμπεριλαμβανομένων και συμμάχων στην αμυντική πολιτική. Η ΕΕ έχει επίσης διαμαρτυρηθεί στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, αποκαλώντας αυτούς τυος δασμούς ως “καθαρό προστατευτισμό” που μεταμφιέζεται ως “πολιτική εθνικής ασφάλειας”.