Ευρώπη: Ποιο τραπεζικό σύστημα κινδυνεύει με αφανισμό από τις… πλημμύρες

Η κεντρική τράπεζα της Δανίας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Πιο αναλυτικά, προειδοποιεί πως οι αυξανόμενες πλημμύρες – μια ακόμη απόρροια της κλιματικής αλλαγής – αποτελούν τη νο. 1 απειλή για το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας.

Αυτό συμβαίνει διότι τα ακίνητα που χρησιμοποιούνται ως εγγυήσεις για τα τραπεζικά δάνεια μπορεί να είναι άχρηστα τα επόμενα χρόνια, εν μέσω αυξανόμενων ζημιών από την κλιματική αλλαγή στην ακτογραμμή των 5.000 μιλίων της χώρας.

Οι ζημιές από πλημμύρες απειλούν ήδη 41 δισεκατομμύρια κορώνες (6,7 δισεκατομμύρια δολάρια) σε δάνεια και το εν λόγω χρηματικό ποσό θα μπορούσε να αυξηθεί ακόμη περισσότερο φτάνοντας ακόμη και τα 198 δισεκατομμύρια κορώνες μέχρι τα τέλη αυτού του αιώνα, ανέφερε η κεντρική τράπεζα της χώρας σε τελευταία της έκθεση αναφορικά με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Οι πλημμύρες μπορεί να αποτελούν «κίνδυνο για μεμονωμένα πιστωτικά ιδρύματα αλλά και για ολόκληρο το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας δυνητικά», τονίζει η κεντρική τράπεζα.

Για τον λόγο αυτόν, συμβουλεύει τους δανειστές να ενσωματώσουν την εν λόγω κλιματική έκθεση στη διαχείριση κινδύνων για τα δάνεια ακινήτων.

Σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα της χώρας, οφείλουν να αντιμετωπιστούν οι γεωγραφικές συγκεντρώσεις, καθώς ορισμένοι δανειστές και τράπεζες θα είναι αντιμετώποι με μεγαλύτερα προβλήματα αφού συγκεκριμένα ακίνητα και περιοχές έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να πληγούν από μελλοντικές πλημμύρες.

Λεπτομερή στοιχεία για το κλίμα και τις πλημμύρες που παρέχονται από το τεχνικό πανεπιστήμιο της Δανίας κατέστησαν δυνατό για τους ερευνητές της κεντρικής τράπεζας να εντοπίσουν ποιες συγκεκριμένες περιοχές της χώρας είναι ιδιαίτερα ευάλωτες.

Οι ιδιοκτήτες των ακινήτων, ωστόσο, θα είναι εκείνοι που θα πληγούν περισσότερο σε ένα τέτοιο σενάριο καθώς οι τράπεζες πιθανότατα να μπορέσουν γρήγορα να αντιμετωπίσουν αυτές τις απώλειες καθώς η αξία των ακινήτων θα πέφτει.

H Δανία θα σταματήσει το 2050 τις έρευνες για υδρογονάνθρακες και τον… άνθρακα
Η κυβέρνηση της Δανίας συμφώνησε με την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο να έχει βάλει τέλος μέχρι το 2050 σε κάθε έρευνα και εκμετάλλευση κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Βόρεια Θάλασσα.

Επίσης συμφώνησε να ακυρώσει τον προγραμματισμένο όγδοο κύκλο δημοπράτησης αδειών εντοπισμού και εκμετάλλευσης τέτοιων κοιτασμάτων, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου για το Κλίμα, την Ενέργεια και τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας.

Το μέλλον των δραστηριοτήτων πετρελαίου και φυσικού αερίου της Δανίας στη Βόρεια Θάλασσα αποτέλεσε πολιτικό ζήτημα, αφού η αναφερόμενη χώρα συμφώνησε το 2019 στην επίτευξη ενός από τους πιο φιλόδοξους στόχους για το κλίμα, σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ο στόχος αυτός προβλέπει τη μείωση των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου κατά 70% μέχρι το 2030, ενώ η Δανία φιλοδοξεί να καταστεί κλιματικά ουδέτερη το 2050.

Επίσης, η πρωτεύουσα της Δανίας, η Κοπεγχάγη, αποφάσισε να γίνει το πρώτο αστικό κέντρο στον κόσμο που θα έχει άνθρακα με μηδενικό ισοζύγιο έως το 2025, γι’ αυτό και εργάζεται εντατικά για να το επιτύχει. Μέχρι στιγμής, η Κοπεγχάγη έχει καταφέρει να περιορίσει τις εκπομπές των αερίων που ευθύνονται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου κατά 42% και παράγει πλεόνασμα «πράσινης» ενέργειας.

Βασικό ρόλο στα παραπάνω επιτεύγματα έπαιξε η βελτίωση των μαζικών μεταφορών. Μέρος του στρατηγικού σχεδιασμού βασίστηκε στο όραμα “πόλη των πέντε λεπτών”, με στόχο τη μείωση των μετακινήσεων των κατοίκων με αυτοκίνητο. Σύμφωνα με αυτό, η πόλη οικοδομείται με τέτοιο τρόπο, ώστε οι κάτοικοι να βρίσκονται μόλις πέντε λεπτά μακριά από τους προορισμούς που αποτελούν βασικό κομμάτι της καθημερινότητάς τους, όπως είναι το νηπιαγωγείο, τα καταστήματα ή ο σταθμός του μετρό.

Παράλληλα, τα περισσότερα λεωφορεία έχουν γίνει ηλεκτρικά, ενώ εξετάζεται η δωρεάν παροχή των δημόσιων μεταφορών προς τις μεγαλύτερες πόλεις, μεταξύ των οποίων και τα τρένα, που χρησιμοποιούν κατά κύριο λόγο οι εργαζόμενοι στην Κοπεγχάγη.

Αξίζει να σημειωθεί πως το 62% των κατοίκων της Κοπεγχάγης μετακινείται σήμερα με ποδήλατα, ενώ έχουν ξεκινήσει και άλλες ενέργειες προκειμένου να μειωθεί το αποτύπωμα του άνθρακα, όπως είναι ο περιορισμός της κατανάλωσης κρέατος σε νηπιαγωγεία και νοσοκομεία.