Ευρωπαϊκό θρίλερ με τους κομισάριους των δανειστών

Οι κομισάριοι των δανειστών αφού πήραν μία απόφαση στα.. γόνατα τώρα τρέχουν να μαζέψουν τα ασυμμάζευτα μετά και το μπαράζ αντιδράσεων σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Ενδεικτική είναι η έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Eurogroup και των εκπροσώπων της τρόικας για να εξετάσουν τις δραματικές εξελίξεις στην Κύπρο.

Η κυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη προσπαθεί να κερδίσει χρόνο ώστε να υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση της απόφασης για το «κούρεμα» των τραπεζικών καταθέσεων. Ουδείς γνωρίζει το τι θα γίνει με τις τράπεζες που θα παραμείνουν κλειστές μέχρι και την Τετάρτη και …βλέπουμε, για να υπάρξει χρόνος να γίνουν διαβουλεύσεις χωρίς να εκδηλωθεί κίνδυνος της μαζικής φυγής καταθέσεων ή ακόμη και επεισοδίων στα υποκαταστήματά τους.

Η Λευκωσία βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με τη Μόσχα μετά και την έντονη δυσφορία που εξέφρασε το Κρεμλίνο για την απόφαση του Eurogroup. Ωστόσο, η κρίση ρευστότητας χτυπάει για τα καλά πλέον την πόρτα της Κύπρου καθώς οι συσχετισμοί στη Βουλή των Αντιπροσώπων θυμίζουν κινούμενη άμμος και ουδείς γνωρίζει εάν ακόμη και το τροποποιημένο νομοσχέδιο περάσει στην ψηφοφορία.

Το μοναδικό «χαρτί» που μπορεί να παίξει πλέον η Λευκωσία είναι μία τροποποιημένη πρόταση πιθανώς διαβαθμισμένου «κουρέματος» στις καταθέσεις που θα πρέπει να πάρει το «πράσινο φως» του Eurogroup.

Οι κομισάριοι των δανειστών είναι φανερό πως πλέον έχουν πετάξει το μπαλάκι στην Κύπρο για τις όποιες τροποποιήσεις σφυρίζοντας ουσιαστικά αδιάφορα για τις αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν ακόμη και στο Βερολίνο για τη σοκαριστική απόφαση που ελήφθη για την Κύπρο.

Το Dow Jones Newswires υποστηρίζει ότι η νέα πρόταση της Κύπρου θα αφορά «κούρεμα» 3% για καταθέσεις έως 100 χιλιάδες ευρώ, 5% για καταθέσεις έως 500 χιλιάδες ευρώ και 15% για ποσά πάνω από τις 500 χιλιάδες ευρώ.