Ευρωπαϊκή Σύνοδος για την στήριξη Γιούνκερ παρά τις αντιδράσεις Κάμερον

Υπέρ του Βελγίου ξεκινά η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, όπου η συνεδρίαση των «28» δεν θα περιστραφεί μόνο γύρω την «ευελιξία» στις δημοσιονομικές πολιτικές εξυγίανσης αλλά οδεύει και προς ανοικτή σύγκρουση της Βρετανίας με τους υπόλοιπους ηγέτες για την προεδρία της Κομισιόν: Ο Ντέιβιντ Κάμερον επιμένει ότι θα παλέψει «μέχρι τέλους» εναντίον του Γιούνκερ, αλλά η εκστρατεία του ναυαγεί.

Μετά την υποστήριξη και από σοσιαλιστικές κυβερνήσεις, στην κορυφή των οποίων έχουν τεθεί Γαλλία και Ιταλία, ο Γιούνκερ έχει ουσιαστικά την στήριξη του μεγαλύτερου μέρους της ευρωπαϊκής ηγεσίας.

Το Λονδίνο, που είχε επιμείνει στην εκστρατεία εναντίον του «φεντεραλιστή» Γιούνκερ μοιάζει απομονωμένο αλλά δεν φαίνεται να υποχωρεί από την πρόθεσή του να πιέσει τη Σύνοδο για ψηφοφορία επί του ζητήματος. Συνήθως, όπως σημειώνει το Reuters, oι αποφάσεις των «28» λκαμβάνονται με συναινετικές διαδικασίες αλλά αυτή τη φορά το κλίμα οδεύει προς ανοικτή αντιπαράθεση ενώ ακόμη και στα βρετανικά ΜΜΕ η «ήττα Κάμερον», όπως την αναφέρουν, θεωρείται προδιαγεγραμμένη.

Ο ολλανδός πρωθυπουργός, μέχρι πρότινος ένας από τους λίγους που συμμερίζονταν τις επιφυλάξεις του Λονδίνου κατά του Γιούνκερ, ανέφερε τις παραμονές της Συνόδου πως εάν τεθεί θέμα ψηφοφορίας για τον Γιούνκερ, θα τον υποστηρίξει. Υπογράμμισε ότι χρειάζεται ο μεγαλύτερος δυνατός συνασπισμός στην ΕΕ ο οποίος θα στηρίξει μια ατζέντα μεταρρυθμίσεων οι οποίες θα προωθήσουν την ανάπτυξη της οικονομίας και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.
Παράλληλα, και ο πρωθυπουργός της Σουηδίας, Φρέντρικ Ράινφελτ, δήλωσε έτοιμος να στηρίξει τον Γιούνκερ. Στο παρελθόν, ο Ράινφελντ έχει αμφισβητήσει τη νομιμότητα της υποψηφιότητας του πρώην πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου.

«Αν ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ συγκεντρώσει την απαραίτητη πλειοψηφία των ηγετών των κρατών και επίσης έχει την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τότε οι κανόνες της Συνθήκης της Λισαβόνας θα έχουν ακολουθηθεί και η (σουηδική) κυβέρνηση τάσσεται υπέρ της σύνταξης της Σουηδίας με αυτή την πλειοψηφία» δήλωσε στο Κοινοβούλιο ο Ράινφελντ.
Παρ’ όλα αυτά, ο βρετανός πρωθυπουργός εμφανίστηκε ανυποχώητος την παραμονή της Συνόδου στην πρόθεσή του για ολομέτωπη σύγκρουση. «Πιστεύω πως είναι σημαντικό να αντιληφθούν όσοι εμπλέκονται ότι χρειαζόμαστε μεταρρύθμιση στην ΕΕ και δεν έχει σημασία πόσο σκληρά θα πρέπει να πιέσω για αυτό, θα φτάσω μέχρι τέλους» είπε μιλώντας στο Κοινοβούλιο.

Ενδεικτικοί του κλίματος είναι οι τίτλοι των μεγάλων βρετανικών ΜΜΕ: «Η προσπάθεια της Βρετανίας να μπλοκάρει τον Γιούνκερ οδεύει προς αποτυχία» γράφουν οι συνήθως ουδέτεροι τίτλοι του BBC, «ο Κάμερον αντιμέτωπος με ήττα για τον Γιούνκερ» λέει από την πλευρά του ο Guardian.

Όσο κι αν ακόμη και τα βρετανικά ΜΜΕ που πρόσκεινται στην αντιπολίτευση συμφωνούν με την αντίθεση του Κάμερον στον Γιούνκερ, ο Κάμερον δέχεται πανταχόθεν επικρίσεις για τον χειρισμό της υπόθεσης.