Ευρωπαική Ημέρα Διαμαρτυρίας: “Βγάζετε λεφτά απο τα χρέη μας”

Συγκρούσεις με την αστυνομία σημειώθηκαν σήμερα στην Ιταλία όπου εργατικά συνδικάτα συμμετέχουν στην Ημέρα  Ευρωπαϊκής Διαμαρτυρίας. Τα συνδικάτα Cgil και Cobas εξήγγειλαν 4ωρη στάση εργασίας και διαδηλώσεις στις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας,  ενώ στον δημόσιο τομέα, κηρύχθηκε οκτάωρη απεργιακή κινητοποίηση.

Διαδηλωτές συγκρούστηκαν με αστυνομικές δυνάμεις στις πόλεις Πάδοβα και Μπρέσια, στον ιταλικό βορρά, ενώ στο Τορίνο, μέλη του Cgil κατάφεραν να ανέβουν στον ουρανοξύστη όπου σύντομα πρόκειται να στεγαστούν τα κεντρικά γραφεία της
τράπεζας San Paolo Intesa.

Ακολούθησαν συγκρούσεις, με τον τραυματισμό ενός αστυνομικού που νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση.

Στο Μιλάνο η πορεία προσπάθησε να πλησιάσει στα τοπικά γραφεία του Ευρωκοινοβουλίου, αλλά αστυνομικοί δημιούργησαν ανθρώπινο τείχος. Στο κέντρο της πόλης η κυκλοφορία των αυτοκινήτων παρέλυσε.

Στην Βενετία, ομάδα διαδηλωτών εισήλθε σε τραπεζικό κατάστημα και ξεδίπλωσε πανό που έγραφε “Fate i soldi con i nostri debiti” («βγάζετε λεφτά από τα χρέη μας»).

Στο  Μέστρε, εργάτες και φοιτητές προχώρησαν σε ρίψη αυγών και μπογιάς στις εισόδους γραφείων και υποκαταστημάτων τραπεζών.

Στην Ρώμη, φοιτητές των πανεπιστημίων της ιταλικής πρωτεύουσας πλαισίωσαν την διαδήλωση των εργαζομένων, με συνθήματα συμπαράστασης και προς τον «δοκιμαζόμενο ελληνικό λαό».

«Η λιτότητα στραγγαλίζει την απασχόληση κι αυξάνει την φτώχεια των εργαζομένων. Μέσα σε ένα χρόνο διακυβέρνησης, ο Μάριο Μόντι στέρησε την ελπίδα και την εμπιστοσύνη από τους νέους μας», δήλωσε η Σουζάνα Καμούσο, γραμματέας του
συνδικάτου Cgil.