Ευρωοεκλογές – Δημοσκόπηση: «Μάχη» για την 6η έδρα

Μεγάλη δημοσκόπηση της NOVERNA Analytics & Research διενεργήθηκε για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού OMEGA  παρουσιάστηκε χθες βράδυ.

Η δημοσκόπηση για τις επικείμενες ευρωεκλογές, αφορούσε δείγμα 800 ατόμων ηλικίας 18 ετών και άνω και πραγματοποιήθηκε με τηλεφωνικές συνεντεύξεις μέσω Cati την περίοδο 4-13 Μαΐου. Το στατιστικό λάθος καθορίζεται στο +/- 3,1%.

Στη δημοσκόπηση ο ΔΗΣΥ παραμένει στη πρώτη θέση αλλά μειωνεται η διαφορά με το ΑΚΕΛ, ενώ μάχη θα δοθεί για την 6ή έδρα.

Με βάση  τα αποτελέσματα της έρευνας, ο ΔΗΣΥ καταλαμβάνει την πρώτη θέση με ποσοστό 16,7%, ενώ το ΑΚΕΛ ακολουθεί με διαφορά 2,3% και ποσοστό 14,4%. Στην τρίτη θέση βρίσκεται το ΔΗΚΟ με ποσοστό 6,3%. Απ’ εκεί και κάτω ακολουθεί ένα μεγάλο ντέρμπι μεταξύ ΕΛΑΜ και ΕΔΕΚ για την έκτη έδρα, ενώ ακολουθεί από πολύ κοντά και εντός των ορίων του στατιστικού λάθους, η Συμμαχία- Οικολόγοι.

Συγκεκριμένα, το ΕΛΑΜ καταγράφει ποσοστό 4,1%, η ΕΔΕΚ ακολουθεί με διαφορά λιγότερη της μισής μονάδας με 3,7%, ενώ η Συμμαχία- Οικολόγοι καταγράφουν ποσοστό 1,9%.

Οι αναποφάσιστοι  ανέρχονται σε ποσοστό,  29.8%!.

Με βάση τα αποτελέσματα της έρευνας είναι το πολύ χαμηλό ποσοστό που καταγράφει η Δημοκρατική Παράταξη, το νεοϊδρυθέν κόμμα από τους αποχωρήσαντες και διαγραφέντες από το ΔΗΚΟ, με πρόεδρο τον Μάριο Καρογιάν. Η Δημοκρατική Παράταξη καταγράφει ποσοστό μόλις 0,2%. Ιδιαίτερα χαμηλά είναι και τα ποσοστά που καταγράφει ο συνδυασμός των Τουρκοκυπρίων υπό το Σενέρ Λεβέντ, το «Κίνημα Γιασεμί». Με βάση την έρευνα καταλαμβάνει ποσοστό 0,4% και δεν δείχνει ικανό να μπει σφήνα στη διεκδίκηση έδρας. Όσον αφορά το Κόμμα για τα Ζώα καταγράφει ποσοστό 0,7%, ενώ ποσοστό 1,7% του δείγματος δήλωσε ότι θα ψηφίσει κάτι «ΑΛΛΟ», ενώ 2,1% ότι θα ρίξει λευκό.

Η δημοσκόπηση του OMEGA καταγράφει επίσης στοιχεία για:

Πόσο σίγουρος είναι ο κόσμος για το αν θα ψηφίσει στις ευρωεκλογές, εάν είναι καλό που ή κακό που η Κύπρος είναι μέλος της ΕΕ, την εμπιστοσύνη των πολιτών στην ΕΕ, τα κριτήρια με τα οποία ο κόσμος θα επιλέξει ποιους θα ψηφίσει στις Ευρωεκλογές, τα θέματα που τους απασχολούν ώστε να πάνε να ψηφίσουν, εάν πρώτα επιλέγουν κόμμα ή υποψήφιο, αλλά αι την γνώμη του κόσμου για τους ευρωβουλευτές της τελευταίας πενταετίας.

Η δημοσκόπηση καταγράφει επίσης την άποψη του κόσμου για τους χειρισμούς της Κυβέρνησης σε Κυπριακό, Οικονομία, Εγκληματικότητα, τα προβλήματα που αντιμετώπισε ο Συνεργατισμός καθώς επίσης και την άποψη των πολιτών για τις πρόσφατες ιδέες για του κυπριακού του Προέδρου Αναστασιάδη για Κοινοβουλευτική Δημοκρατία σε περίπτωση λύσης, Μεγαλύτερη αποκέντρωση των εξουσιών κρατιδίων σε περίπτωση λύσης.

Πηγή: omegalive.com.cy