Ευρωλίγκα με τη γλώσσα των στατιστικών

Ο πρώτος μικρός “μαραθώνιος” της φετινής σεζόν στην Ευρωλίγκα, ολοκληρώθηκε. Οι ομάδες έπαιξαν 10 παιχνίδια στην α’ φάση και οι 16 καλύτερες πήραν το εισιτήριο για το TOP-16 της διοργάνωσης.

Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός πέρασαν στους κορυφαίους και απέφυγαν τις μεταξύ τους μάχες καθώς δεν θα βρεθούν αντιμέτωποι στην επόμενη φάση.

Η ομάδα με την καλύτερη φετινή επίθεση είναι η  Σιένα η οποία τελείωσε την α’ φάση πετυχαίνοντας κατά μέσο όρο 87,9 πόντους ! Δεύτερη η Ρεάλ με 83,2 και 5ος ο Ολυμπιακός με 78,8. Ο Παναθηναϊκός βρίσκεται στη 13η θέση με 74,8 ανά παιχνίδι.

“Πράσινη” πρωτιά στα ριμπάουντ

Πράσινη κορυφή στα ριμπάουντ. Η ομάδα του Αργύρη Πεδουλάκη με τους Λάσμε, Πάνκο και Ματσιούλις έχει βελτιωθεί πάρα πολύ στο συγκεκριμένο τομέα. Μαζεύει κατά μέσο όρο 26,1 “σκουπίδια” ανά παιχνίδι και το ριμπάουντ αποτελεί δύναμη πυρός για το “τριφύλλι”, σε έναν τομέα που αντιμετώπιζε πρόβλημα τα προηγούμενα χρόνια. Τέταρτος με 35,8 ο Ολυμπιακός που εξακολουθεί να είναι πολύ δυνατός σε αυτό τον τομέα.

Στα αμυντικά ριμπάουντ είναι ελληνική υπόθεση στην Ευρωλίγκα. Πρώτος ο Παναθηναϊκός και δεύτερος ο Ολυμπιακός.

Πρώτη και στις ασίστ η Σιένα

Συνεχόμενες θέσεις για Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό και στην κατηγορία με τις ασίστ, αλλά όχι στην κορυφή. Οι “ερυθρόλευκοι” 6οι και οι “πράσινοι” 7οι, με πρώτη και καλύτερη στις ασίστ μία νέα ομάδα, τη Σιένα του Λούκα Μπάνκι. Στη 2η θέση η Χίμκι του Ρίμας Κουρτινάιτις που έχει αυτοματισμούς σε μεγάλο ρυθμό.

Καλύτεροι κλέφτες οι παίκτες της Εφές

Στην 1η θέση με τα περισσότερα κλεψίματα της Ευρωλίγκας, φιγουράρει η Εφές η οποία κάνει κατά μέσο 8,5 ανά παιχνίδι, καθώς οι παίκτες της με μεγάλη ευκολία κερδίζουν την μπάλα όταν την έχει ο αντίπαλος. 13ος ο Ολυμπιακός με 5,8 και 18ος ο Παναθηναϊκός με μόλις 5 κλεψίματα κατά μέσο όρο.

Οι Ρώσοι μοιράζουν τάπες

Οι ψηλοί της Χίμκι κάνουν πολύ καλή δουλειά στα “ψηλά”, καθώς σε κάθε παιχνίδι κόβουν κατά μέσο όρο 4,1 φορές τους αντιπάλους τους! Μοιραία βρίσκονται στην 1η θέση, με δεύτερη τη Μπαρτσελόνα και 3η την ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Στην 5η θέση ο Παναθηναϊκός μαζί με τη Μπεσίκτας, καθώς μετά τον ερχομό του Λάσμε “ανέβηκε” πολύ στο συγκεκριμένο τομέα.

Δίποντο όπως λέμε Παναθηναϊκός

Για αυτή την πρωτιά των παικτών του ο Αργύρης Πεδουλάκης θα πρέπει να είναι πολύ ευτυχής. Οι παίκτες του είναι πολύ εύστοχοι στα δίποντα, απόρροια και της καλής σχέσης με το εύκολο καλάθι αλλά και των πολλών καλών σουτέρ στην ομάδα. Οι “πράσινοι” λοιπόν σουτάρουν με 58,1 στα δίποντα και φιγουράρουν στην 1η θέση, αφήνοντας 2η την Μπαρτσελόνα. Στη 10η θέση ο Ολυμπιακός με 51,6% που έχει όμως κι ένα πολύ καλό ποσοστό στα τρίποντα…

Οι Ιταλοί το’ χουν από τα 6.75μ.

Αν το ριμπάουντ είναι ελληνική υπόθεση, τότε το τρίποντο είναι σίγουρα ιταλική. Σιένα και Αρμάνι βρίσκονται στην κορυφή της σχετικής λίστας με τα ποσοστά των σουτ τριών πόντων. Η Σιένα πρώτη με 43,3% και ακολουθεί η ομάδα των Φώτση, Μπουρούση με 39,8%. Πέμπτος ο Ολυμπιακός με 39,2% και καυτό τον Παπανικολάου, ενώ για να συναντήσουμε τον Παναθηναϊκό, πρέπει να πάμε πολύ χαμηλά, καθώς βρίσκεται στη θέση νούμερο 19 με ποσοστό μόλις 32,3%

Εύστοχος ο Ολυμπιακός από τη γραμμή

Τι πρωτότυπο; Και πάλι η Σιένα πρώτη. Οι παίκτες του Μπάνκι σουτάρουν με ποσοστό που αγγίζει το 80% από τη γραμμή των βολών (79,8). Στη 2η θέση ισοβαθμούν με ποσοστό της τάξης του 79,2% Ζαλγκίρις και Κάχα Λαμποράλ. Στην 6η θέση συναντάμε τον Ολυμπιακό που είναι πολύ εύστοχος (75,1%), ενώ για τον Παναθηναϊκό μάλλον αχίλλειος πτέρνα θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν οι βολές με παρουσία στην 22η θέση και μόλις 68%.

Επιρρεπής στο λάθος ο Παναθηναϊκός

Και μία που μιλήσαμε για αδυναμίες, ο Παναθηναϊκός έχει άλλη μία, αλλά φιλοδοξεί να την εξαλείψει με το πέρασμα του χρόνου. Τα λάθη για μία νέα ομάδα είναι το σήμα κατατεθέν της και οι “πράσινοι” δεν αποτέλεσαν εξαίρεση, καθώς είναι πολύ επιρρεπείς. Βρίσκονται στη 2η θέση της λίστας με κατά μέσο όρο 16,3 ανά παιχνίδι. Ο Ολυμπιακός δεν εμφανίζεται εδώ στην πρώτη 10άδα καθώς με 13,6 κατά μέσο όρο είναι 13ος.