ΕΥΡΩΚΟ: Να αντιμετωπιστούν προσεκτικά και αποφασιστικά οι τουρκικές μεθοδεύσεις

Το ΕΥΡΩΚΟ με ανακοίνωση του σήμερα δήλωσε τα ακόλουθα:

Είναι φανερό ότι επιδίωξη της τουρκικής πλευράς σε διπλωματικό επίπεδο είναι να εκμεταλλευτεί το γεγονός της επανέναρξης των συνομιλιών για το κυπριακό, για να αποκομίσει οφέλη στην κατεύθυνση της αναβάθμισης του ψευδοκράτους. Στο πλαίσιο της προσπάθειας αυτής εντάσσονται οι κινήσεις των αξιωματούχων του κατοχικού καθεστώτος, Ναμί και Οζερσάι.

Το ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΜΜΑ ζήτησε από την κυβέρνηση να καταρτιστεί σχέδιο αντιμετώπισης των τουρκικών μεθοδεύσεων και κινητοποίηση των διπλωματικών υπηρεσιών, για να αποτραπεί η αναβάθμιση του ψευδοκράτους.

Η Ελληνοκυπριακή πλευρά πρέπει να εξεύρει τρόπους, έτσι ώστε ο διεθνής παράγοντας να καταλάβει ότι η τουρκική πλευρά εκτρέπεται από το πλαίσιο των συνομιλιών και να πιέσει την Άγκυρα και το κατοχικό καθεστώς να επικεντρωθούν στην ουσία των διαπραγματεύσεων.

Από την άλλη, η Τουρκία με την προκλητική της δραστηριότητα στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, επιδιώκει να αμφισβητήσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και να ωθήσει την Ελληνοκυπριακή πλευρά σε απονενοημένες ενέργειες, για να επωμιστεί το κόστος ενός ενδεχόμενου ναυαγίου των συνομιλιών.

Επιβάλλεται να εντατικοποιηθούν και να συστηματοποιηθούν οι δράσεις μας, για να αποκαλυφθούν οι πραγματικοί τουρκικοί στόχοι και η προκλητικότητα των Τούρκων.

Η κατάσταση είναι δύσκολη και απαιτούνται λεπτοί, προσεκτικοί και αποφασιστικοί χειρισμοί, για να διαφυλαχθεί η ουσία των συνομιλιών και να μην φορτωθεί η ευθύνη για οποιαδήποτε προβλήματα στις διαπραγματεύσεις στην Ελληνοκυπριακή πλευρά.