ΕΥΡΩΚΟ: Να αντιμετωπιστεί ο εφιάλτης της ανεργίας

Τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση της ανεργίας, σχολίασε με δηλώσεις του το μέλος της Πολιτικής Επιτροπής του ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ, Θεόδωρος Ευθυμίου.

«Η αύξηση της ανεργίας στην Κύπρο ήταν ραγδαία τα τελευταία χρόνια και προκλήθηκε κυρίως από τα προβλήματα βιωσιμότητας που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Την μικρομεσαία επιχειρηματική δραστηριότητα και την ένταξη των νέων στην αγορά εργασίας είναι που πρέπει να ενισχύσουμε και να προωθήσουμε», είπε ο κ. Ευθυμίου και συνέχισε:

«Το πακέτο μέτρων που είχε εξαγγείλει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ήταν στη σωστή κατεύθυνση, αλλά δεν απέφερε αποτέλεσμα. Μη – αποδοτικά ήταν τα μέτρα ειδικά σε ότι αφορά τη ξενοδοχειακή βιομηχανία και γενικότερα τον τομέα του τουρισμού. Επιβάλλεται να γίνουν και άλλες σκέψεις και να συζητηθούν δραστικότερα μέτρα, με βραχυπρόθεσμο ορίζοντα», τόνισε ο Θεόδωρος Ευθυμίου και πρόσθεσε:

«Όπως αναφέρει και στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, πρέπει να αποδεσμευτεί η χορήγηση δανείων στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Για να καταστεί αυτό δυνατό στην Κύπρο, πρέπει το χρηματοπιστωτικό σύστημα να επαναλειτουργήσει χωρίς στραγγαλιστικούς περιορισμούς και να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη προς το σύστημα. Επίσης, πρέπει να εξευρεθούν τρόποι, συμβατοί με τις υποχρεώσεις της Κύπρου ως κράτους – μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να περιοριστεί ο αριθμός των κοινοτικών και των ατόμων από τρίτες χώρες, που εργάζονται και να καταληφθούν οι θέσεις εργασίας από κύπριους», δήλωσε ο Θεόδωρος Ευθυμίου και κατέληξε:

«Η Κύπρος είναι από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα αύξησης των ποσοστών ανεργίας, λόγω της οικονομικής κρίσης, λόγω της πολιτικής λιτότητας και λόγω των αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Γι’ αυτό η Ένωση πρέπει να σταθεί αρωγός στις προσπάθειες της Κύπρου να αντιμετωπίσει τον εφιάλτη της ανεργίας, προτού πλήξει καίρια την κοινωνική συνοχή».