ΕΥΡΩΚΟ: “Ημέρα της Ευρώπης”

Ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ Δημήτρης Συλλούρης με την ευκαιρία της σημερινής «Ημέρας της Ευρώπης» έκανε την ακόλουθη γραπτή δήλωση:

«Η φετινή επέτειος της Ημέρας της Ευρώπης βρίσκει την πατρίδα μας εν μέσω μιας πρωτόγνωρης κρίσης, η οποία έχει προκαλέσει ραγδαία επιδείνωση της κυπριακής οικονομία και των όρων διαβίωσης των Κυπρίων πολιτών. Σε ανάλογη θέση  βρίσκονται εκατομμύρια Ευρωπαίων πολιτών η ποιότητα ζωής των οποίων έχει πληγεί καθοριστικά.

Η κρίση που μαστίζει το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, έφερε στην επιφάνεια ελλείμματα και προβλήματα που υπάρχουν εντός της ΕΕ. Σήμερα στους κόλπους της ευρωπαϊκής οικογένειας, απειλούνται η σταθερότητα, η ανάπτυξη και η ευημερία, κεκτημένα που  με κόπους και αγώνες, η ενωμένη Ευρώπη προώθησε, για πολλά χρόνια. Πρώτιστα όμως απειλούνται η κοινή ευρωπαϊκή συνείδηση και η έννοια της αλληλεγγύης.

Η Κύπρος θύμα της ηγεμονικής συσπείρωσης των κρατών του Βορρά και των επώδυνων πολιτικών λιτότητας που επιβάλλουν, βίωσε με τις πρόσφατες αποφάσεις του Γιούρογκρουπ την τρανταχτή απουσία αλληλεγγύης εντός της ΕΕ.

Η ΕΕ σήμερα δεν είναι η Ευρώπη που θέλουμε και που αξίζει στους λαούς της. Παρά την απογοήτευση και τα προβλήματα, το ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΜΜΑ πιστεύει ότι η ενωμένη Ευρώπη, με τις διακηρυγμένες Αρχές της και με τους θεσμούς που τις στηρίζουν και τις εφαρμόζουν, αποτελεί ελπίδα, όχι μόνο για τους πολίτες της, αλλά για ολόκληρο τον κόσμο.

Για να γίνει αυτό επιβάλλεται η ΕΕ να ξεπεράσει τον κίνδυνο των δύο ταχυτήτων του Βορρά και του Νότου και να επαναφέρει στην πρώτη γραμμή των πολιτικών της, τις ευρωπαϊκές Αρχές και Αξίες. Ως Κύπρος επιβάλλεται να συνεισφέρουμε στην προσπάθεια για μια Ευρώπη βιώσιμη και δίκαιη, μια Ευρώπη της δημοκρατίας, της αλληλεγγύης, της ισότητας, της ελευθερίας, της αξιοπρέπειας και της κοινωνικής συνοχής. Από μια τέτοια Ευρώπη η Κύπρος έχει να κερδίσει πολλά».

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΥΠΟΥ