ΕΥΡΩΚΟ:Ο Έρογλου μας ζητά να νομιμοποιήσουμε τα τετελεσμένα της εισβολής

Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ, Μιχάλης Γιωργάλλας, σχολιάζοντας την κατάσταση όπως διαμορφώνεται στο κυπριακό, ανέφερε:

«Η τουρκική πλευρά με τις προτάσεις που έχει καταθέσεις ουσιαστικά ζητά από την πλευρά μας να παραδώσουμε τα κατεχόμενα εδάφη μας, να νομιμοποιήσουμε το ψευδοκράτος και τα τετελεσμένα της εισβολής, να διαλύσουμε την κρατική οντότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας και όταν τα κάνουμε όλα αυτά να ελπίζουμε ότι θα υπάρξει ειρήνη, ασφάλεια και ευημερία στην Κύπρο.

Η τουρκική πλευρά καταθέτει παράλογες, ανέφικτες εξωπραγματικές θέσεις γιατί δεν θέλει την επιτυχή κατάληξη των διαπραγματεύσεων. Επιζητά μόνο το ναυάγιο της διαδικασίας με τρόπο όμως που θα της επιτρέψει να αναβαθμίσει το ψευδοκράτος και να εδραιώσει την θέση ότι η λύση του κυπριακού μπορεί να επέλθει μόνο μέσα από τη δημιουργία δύο ξεχωριστών εθνικών κρατών στην Κύπρο.

Δεν έχουμε επιλογή, πρέπει να γίνουμε ρεαλιστές και να δούμε το κυπριακό μέσα στην κονίστρα των συμφερόντων που το επηρεάζουν σήμερα και όχι να συνεχίσουμε να επιμένουμε στις χρεοκοπημένες προσεγγίσεις των τελευταίων σαράντα ετών.

Για το ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΜΜΑ το Κυπριακό δεν μπορεί να παραμείνει εγκλωβισμένο ούτε σε αδιέξοδες πορείες ούτε σε εμμονές.

Ήρθε η ώρα να επαναξιολογήσουμε τα δεδομένα και τις προοπτικές και να διαμορφώσουμε σε συνεννόηση με την Ελλάδα μια νέα προσέγγιση που θα δημιουργεί προοπτικές για λύση.

Το Ευρωπαϊκό Κόμμα ανταποκρινόμενο στην απαίτηση του Προέδρου της Δημοκρατίας θα καταθέσει τις προτάσεις του για νέα στρατηγική στο επικείμενο Εθνικό Συμβούλιο της Δευτέρας», κατέληξε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ.