ΕΥΡΩΚΟ:Να σταλεί το μήνυμα ότι η Κύπρος παγώνει την ενταξιακή της Τουρκίας

Επιβάλλεται προληπτική αντίδραση στη ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και με απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου να δηλώσουμε στην ΕΕ ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα παγώσει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας μέχρι η Άγκυρα να συμμορφωθεί με την αντιδήλωση της 21ης Σεπτεμβρίου του 2005, που αποτελεί τμήμα του κοινοτικού κεκτημένου και προνοεί μεταξύ άλλων την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, δήλωσε  ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Μιχάλης Γιωργάλλας, σχολιάζοντας τις πληροφορείς για άνοιγμα του κεφαλαίου 22.

Από την ένταξη της Κύπρου μέχρι σήμερα δεν καταφέραμε να αξιοποιήσουμε τα όργανα και τους θεσμούς της ΕΕ ώστε να πιέσουμε την Τουρκία στο Κυπριακό, είπε ο κ. Γιωργάλλας προσθέτοντας ότι αντίθετα η Άγκυρα έχει καταφέρει σε ευρωπαϊκό επίπεδο να εξασφαλίσει συμμάχους και να πιέζει την πλευρά μας.

Η Άγκυρα προαγγέλλει το άνοιγμα του Κεφαλαίου 22 και αναμένεται να ζητήσει να ανοίξουν το 23 και 24 για τα θεμελιώδη δικαιώματα και τη δικαιοσύνη, είπε, προσθέτοντας ότι «δεν πρέπει να γίνει καμία παραχώρηση και καμία υποχώρηση, όσο η Άγκυρα δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, όσο δεν ανοίγει τα λιμάνια και τα αεροδρόμια της στα κυπριακά πλοία και αεροπλάνα και ιδιαίτερα όσο δεν συνεργάζεται για λύση του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και των αρχών και αξιών της ΕΕ».

Καταλήγοντας ανέφερε ότι όσο γίνονται υποχωρήσεις σε θέματα αρχών, τόσο θα αποθρασύνονται εκείνοι που θέλουν να απαλλάξουν την Τουρκία από τις βαρύτατες κατοχικές ευθύνες της στην Κύπρο».