ΕΥΡΩΚΟ:”Δεν θα γεμίσουν τα ταμεία του κράτους, αν γεμίσουν οι φυλακές με μικρομεσαίους επιχειρηματίες”

Η εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση, στην οποία βρίσκεται η κυπριακή οικονομία έχει πλήξει καίρια και σε εντονότερο βαθμό τη μικρομεσαία επιχειρηματική δραστηριότητα.

Χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, βιώσιμες και εύρωστες μέχρι πρότινος, πλέον δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις έναντι κρατικών υπηρεσιών, όπως το Τμήμα Εσωτερικών Προσόδων, την υπηρεσία Φόρου Προστιθέμενης Αξίας, το Τμήμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων, τον Έφορο Εταιριών και έναντι άλλων υπηρεσιών, όπως οι δημοτικές αρχές.

Οι επιχειρήσεις αυτές, που αποτελούσαν κάποτε τη σπονδυλική στήλη της πραγματικής οικονομίας, οδηγούνται το κλείσιμο και οι ιδιοκτήτες τους απειλούνται με πτωχεύσεις, βαρύτατα πρόστιμα, ακόμα και με φυλάκιση.

Δεν αναφερόμαστε σε καθ’ έξη ή σεσημασμένους παραβάτες, αλλά σε ευυπόληπτους επιχειρηματίες και οικογενειάρχες, που μέχρι πριν το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης δεν απέφευγαν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις έναντι του κράτους, ενώ τώρα αντιμετωπίζουν ακόμα και εγκλεισμό.

Το ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΜΜΑ έχει τονίσει επανειλημμένα ότι ένας από τους πρώτιστους στόχους της πολιτείας ήταν και πρέπει να είναι η αποφυγή της διάλυσης της κοινωνικής συνοχής και η αποτροπή της πρόκλησης κοινωνικής αναταραχής. Εάν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, δηλαδή οι πτωχεύσεις, οι δημεύσεις περιουσιών και οι φυλακίσεις, ο κοινωνικός ιστός θα διαλυθεί, με απρόβλεπτες συνέπειες.

Γι’ αυτό, το ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΜΜΑ καλεί τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, όπως εξετάζουν με ελαστικότητα και με κατανόηση τις περιπτώσεις μη – εκπλήρωσης υποχρεώσεων προς την πολιτεία.

Σε συνεννόηση με την Νομική Υπηρεσία, να ανασταλούν οι ποινικές και άλλες διώξεις για τέτοιου είδους αδικήματα και να εξευρεθεί τρόπος καταβολής των οφειλομένων με διακανονισμό.

Τα ταμεία του κράτους δεν θα γεμίσουν, αν γεμίσουν οι φυλακές με μικρομεσαίους επιχειρηματίες.