ΕΥΡΩΚΟ:Βασική προυπόθεση η έξοδος της Τρ. Κύπρου από το καθεστώς εξυγίανσης

Εν αναμονή της ενδιάμεσης έκθεσης της KPMG Λονδίνου για τα περιουσιακά στοιχεία της Τράπεζας Κύπρου, το ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΜΜΑ τονίζει την ανάγκη για επίσπευση της ομαλοποίησης της λειτουργίας του τραπεζικού τομέα και γενικότερα του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Βασική προϋπόθεση είναι η έξοδος της Τράπεζας Κύπρου από το καθεστώς εξυγίανσης και η άρση των περιορισμών στη διακίνηση κεφαλαίων, εντός συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος. Ελπίζουμε μέχρι τη Δευτέρα να ξεκαθαριστούν οι κεφαλαιακές ανάγκες, για να καθοριστεί και το ύψος του κουρέματος των καταθέσεων.

Πρέπει επίσης να ξεκαθαριστεί η κατάσταση γύρω από τον Συνεργατισμό. Το Υπουργείο Οικονομικών και η Κεντρική Τράπεζα πρέπει να ορίσει ως κόκκινη γραμμή έναντι της τρόικα, την πρόταση για μείωση των Συνεργατικών Πιστωτικών Ιδρυμάτων από 93 σε 18 και η μείωση των παραρτημάτων από 400 σε 250.

Επιβάλλεται να επέλθει ομαλοποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, έτσι ώστε να σταματήσει η αβεβαιότητα και να αρχίσει η προσπάθεια ανάκτησης της εμπιστοσύνης στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κύπρου, με στόχο την ανάκαμψη της οικονομίας.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΥΠΟΥ