Ευρωεκλογές: Έκλεισαν οι κάλπες – Μεγάλο ποσοστό αποχής

Δήλωση του Γενικού Εφόρου Εκλογών κ. Κύπρου Κυπριανού

«Αυτή τη στιγμή οι κάλπες έχουν κλείσει και η ψηφοφορία έληξε σε όλα τα εκλογικά κέντρα, τόσο στη Δημοκρατία όσο και στο εξωτερικό και αρχίζει το δεύτερο μέρος της διαδικασίας διεξαγωγής των εκλογών.

Εκείνο της διαλογής και καταμέτρησης των ψήφων και των σταυρών προτίμησης. Όπως γνωρίζετε, η καταμέτρηση των ψήφων θα γίνει στα ίδια τα εκλογικά κέντρα, με εξαίρεση την ειδική κάλπη των φυλακισμένων, η οποία έχει μεταφερθεί για συμψηφισμό με την κάλπη στο Δημοτικό Μέγαρο Λευκωσίας.

Σε λίγο αναμένεται να έχουμε και τα πρώτα αποτελέσματα, τα οποία όμως, ως γνωστό, μπορούμε να δημοσιοποιήσουμε μόνο όταν κλείσουν οι κάλπες σε όλα τα Κράτη Μέλη, δηλαδή τα μεσάνυκτα.

Θέλω να καταστήσω σαφές ότι σύμφωνα με την Πράξη περί της Εκλογής των Μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου «τα κράτη μέλη δεν μπορούν να ανακοινώσουν επισήμως το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας τους, παρά μόνο μετά τη λήξη της ψηφοφορίας σε όλα τα κράτη μέλη».

Στην προκειμένη περίπτωση, πρόκειται για την Ιταλία, όπου η ψηφοφορία διεξάγεται μέχρι τις 11:00 τοπική ώρα, δηλαδή 12 τα μεσάνυκτα ώρα Κύπρου.

Θα ακολουθήσει σε λίγο ανακοίνωση των ποσοστών συμμετοχής και η επόμενη δήλωσή μου, η οποία θα αναφέρεται στα αποτελέσματα της ψηφοφορίας, θα γίνει τα μεσάνυκτα από το χώρο του Συνεδριακού Κέντρου «Φιλοξενία».