Ευρωβουλή: Αρχίζουν οι ακροάσεις υποψηφίων επιτρόπων

Ενώπιον των αρμόδιων επιτροπών της Ευρωβουλής ξεκινούν σήμερα τη διαδικασία των ακροάσεων, 4 επίτροποι, ενώ οι υπόλοιποι 22 θα περάσουν από αυτή τη δύσκολη δοκιμασία σταδιακά μέχρι τις 7 Οκτωβρίου.

Σήμερα θα γίνει η διαδικασία ακρότασης της Σουηδέζας Σεσίλια Μάλμστρομ, του Γερμανού Γκίντερ Έτινγκερ, του Κροάτη Νέβαν Μίμιτσα και του Μαλτέζου Καρμένου Βέλλα.

Αύριο από τις 19:00 μέχρι 22:00 ώρα Κύπρου θα παρουσιαστεί για ακρόταση ενώπιον της Επιτροπής Ανάπτυξης της Ευρωβουλής, ο Κύπριος υποψήφιος επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων, Χρήστος Στυλιανίδης. Νωρίτερα αύριο το μεσημέρι θα περάσει από ακρόαση ο Ελληνας υποψήφιος επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος, στον οποία έχει ανατεθεί το χαρτοφυλάκιο της μετανάστευσης και των εσωτερικών υποθέσεων.

Οι ακροάσεις είναι μια δύσκολη δοκιμασία που ενέχει πολλούς κινδύνους δεδομένου ότι τόσο το 2004 όσο και το 2009, υποψήφιοι επίτροποι είτε απορρίφθηκαν είτε άλλαξαν αρμοδιότητες. Η διαδικασία είναι γραπτή και προφορική. Ηδη όλοι οι υποψήφιοι απάντησαν γραπτώς σε πέντε ερωτήσεις που τους υποβλήθηκαν, ενώ το δεύτερο στάδιο που ξεκινάει σήμερα περιλαμβάνει τρίωρη ακρόαση, στη διάρκεια της οποίας ο κάθε υποψήφιος θα κληθεί να απαντήσει σε 45 ερωτήσεις ευρωβουλευτών. Στη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας θα κριθεί η επάρκεια, η ακεραιότητα και η προσήλωση τους στην Ευρώπη.

Η τελευταία φάση της διαδικασίας θα εξελιχθεί στις 9 Οκτωβρίου, όταν θα ανακοινωθούν τα αποτέλεσμα των ακροάσεων στη λεγόμενη διάσκεψη των Προέδρων της Ευρωβουλής. Για τον υποψήφιο που θα κριθεί ανεπαρκής θα ζητείται από τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ανάλογα με την αξιολόγηση είτε η αντικατάσταση του είτε η αλλαγή χαρτοφυλακίου. Η ολομέλεια της Ευρωβουλής θα ψηφίσει συνολικά τη νέα Επιτροπή στις 22 Οκτωβρίου, προκειμένου να αναλάβει τα καθήκοντά της την 1η Νοεμβρίου.

Αυτή τη στιγμή πέντε υποψήφιοι φαίνεται ότι θα αμφισβητηθούν για διάφορους λόγους από ευρωβουλευτές. Πρόκειται για το Γάλλο Πιέρ Μοσχοβισί (οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις), το Βρετανό Τζόναθαν Χιλ (χρηματοπιστωτικά), τον Ισπανό Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε (ενέργεια), τον Ούγγρο Τιμπόρ Νάβρακσιτς (παιδεία, πολιτισμός και νέοι) και τη Σλοβένα υποψήφια αντιπρόεδρο Αλένκα Μπράτουσεκ (ενεργειακή ένωση).