Ευρείας κλίμακας ιδιωτικοποιήσεις στο πακέτο βοήθειας, λέει ο Wieser

«Εξακολουθώ να πιστεύω ότι το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου, πιθανώς προς το τέλος του δεύτερου δεκαπενθημέρου, θα είναι εύκολα δυνατή η λήψη μιας απόφασης για την Κύπρο», είπε στο Reuters ο Thomas Wieser, επικεφαλής του Euro Working Group,στο περιθώριο συνεδρίου στην πρωτεύουσα της Σλοβακίας Μπρατισλάβα.

Αν και δεν έχουν αποφασιστεί ακόμη οι λεπτομέρειες της διάσωσης, διευκρίνισε, πιστεύει ότι το χρέος της Κύπρου θα μπορούσε να καταστεί βιώσιμο, χωρίς αναδιάρθρωση ή χωρίς να αναγκαστούν οι καταθέτες των τραπεζών να υποστούν απώλειες. Θα πρέπει να στοχεύει στη δημοσιονομική πειθαρχία, στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, σε ευρείας κλίμακας  ιδιωτικοποίησης και στη συρρίκνωση του τραπεζικού τομέα, ο οποίος, όπως είπε, είναι πέντε μέχρι οκτώ φορές το μέγεθος του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος της χώρας.

Ο Thomas Wieser ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο πώλησης κυπριακών τραπεζών στη Ρωσία και απάντησε ότι «είναι μια πιθανότητα…Αν οι ιδιοκτήτες μιας κυπριακής τράπεζας λάβουν μια προσφορά, είμαι βέβαιος ότι θα την εξετάσουν προσεκτικά. Θα ήθελα να πιστεύω ότι τουλάχιστον θα εξεταστεί (από αξιωματούχους της Ευρωζώνης)”, κατέληξε ο κ. Wieser.