Ευκάλυπτος: Θεραπείες για ανακούφιση από αναπνευστικά προβλήματα

Ο ευκάλυπτος αποτελεί την ιδανική επιλογή για να ενισχύσετε την άμυνα του οργανισμού. Ως ένα από τα καλύτερα θεραπευτικά φυτά της εναλλακτικής ιατρικής, συμβάλλει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού, μειώνει το στρες, καταπολεμά τις βακτηριακές και μυκητιασικές λοιμώξεις, προστατεύει την υγεία του δέρματος και πολλά άλλα.

Οι θεραπείες με ευκάλυπτο, χάρη στην πολλαπλή τους δράση, έχουν γίνει δημοφιλείς και χρησιμοποιούνται ευρύτατα για την καταπολέμηση των αναπνευστικών προβλημάτων.

Τι είναι ο ευκάλυπτος;

Ο ευκάλυπτος είναι ένα δέντρο με χαρακτηριστική έντονη μυρωδιά και λεία υφή. Χρησιμοποιείται για φαρμακευτικούς σκοπούς επειδή διαθέτει αντιφλεγμονώδεις, αντιμικροβιακές και αποχρεμπτικές ιδιότητες. Τα φύλλα του ευκαλύπτου χρησιμοποιούνται συνήθως για την αντιμετώπιση αναπνευστικών προβλήματα όπως το άσθμα και η γρίπη.

Μπορείτε να βρείτε εγχύματα και έλαια ευκαλύπτου σε καταστήματα και σούπερ μάρκετ. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε τα άνθη του. Οι θεραπείες με ευκάλυπτο αποτελούν την πλέον συνιστώμενη επιλογή, επειδή είναι εντελώς φυσικές και δεν περιλαμβάνουν τεχνητές ουσίες.

Ωστόσο είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι το έλαιο ευκαλύπτου πρέπει να καταναλώνεται με προσοχή, επειδή μπορεί να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα. Σε υπερβολική ποσότητα μπορεί να αποδειχτεί τοξικό.

Ιδιότητες
Ο ευκάλυπτος μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως:

Αναλγητικό
Αντιβακτηριακό
Αντιμυκητιασικό
Αντιφλεγμονώδες
Αντιικό
Αποχρεμπτικό
Αντιπυρετικό
Αντισπασμωδικό

Οι ωφέλειες του ευκαλύπτου

Ο ευκάλυπτος έχει πολλές ωφέλειες, γι’ αυτό χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση αναπνευστικών νόσων καθώς και άλλων ασθενειών, όπως οι εξής:

Τονώνει το νευρικό σύστημα

Είναι γνωστό ότι το υπερβολικό άγχος και τα υψηλά επίπεδα του στρες, έχουν καταστροφικές συνέπειες για τον οργανισμό. Συχνά, η κατανάλωση ενός ροφήματος ευκαλύπτου αποτελεί την λύση για να μειωθούν αυτές οι δυνητικά επικίνδυνες ορμόνες και να επανέλθει η ψυχική και η σωματική ηρεμία. Οι τονωτικές και καταπραϋντικές ιδιότητες που έχει του ροφήματος, το καθιστούν ιδανική επιλογή για όσους πάσχουν από χρόνιο στρες.

Ρευματισμοί

Η προσθήκη ελαίου ευκαλύπτου σε μια μπανιέρα με νερό αποτελεί τον πιο συνηθισμένο τρόπο για ανακούφιση από τους πόνους που προκαλούν οι ρευματισμοί. Θα πρέπει να μείνετε στην μπανιέρα για τουλάχιστον 20 λεπτά για να δείτε αποτελέσματα.

Διαβήτης: Τα εγχύματα με φύλλα ευκαλύπτου μειώνουν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα.

Λοιμώξεις και αναπνευστικά προβλήματα

Τα συστατικά του ευκαλύπτου εξουδετερώνουν τα βακτήρια. Ωστόσο, για να τα αποβάλετε, πρέπει να πίνετε έγχυμα ευκαλύπτου για μια ολόκληρη εβδομάδα. Αν πάσχετε από κάποια οξεία λοίμωξη, συνιστάται να δείτε έναν/μια ειδικό για να μάθετε αν υπάρχουν κάποιοι κίνδυνοι με τη χρήση ευκαλύπτου.

Ο ευκάλυπτος χρησιμοποιείται επίσης για την αντιμετώπιση ασθενειών όπως η βρογχίτιδα, η γρίπη, το κρυολόγημα και η ρινική συμφόρηση, μεταξύ άλλων.

Υγιές δέρμα

Οι αντιβακτηριακές δράσεις του, το καθιστούν ως ένα από τα καλύτερα φαρμακευτικά μέσα για την θεραπεία των πληγών και του μολυσμένου δέρματος. Για άμεσα αποτελέσματα, πλύνετε την πληγή με έγχυμα ευκαλύπτου. Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το αιθέριο έλαιο, ωστόσο πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στην εφαρμογή του, καθώς πρόκειται για ένα ισχυρό έλαιο και είναι πιθανόν να δημιουργήσει παρενέργειες εάν εφαρμοστεί αδιάλυτο.

Ξηρά μαλλιά: Για να χρησιμοποιήσετε ευκάλυπτο για την περιποίηση των μαλλιών σας, αναμείξτε αραιωμένο έλαιο ευκαλύπτου με το σαμπουάν ή το κοντίσιονερ που χρησιμοποιείτε συνήθως. Έτσι τα μαλλιά σας θα ενυδατωθούν και θα γίνουν πραγματικά απαλά.

Θεραπείες με ευκάλυπτο για τα αναπνευστικά προβλήματα

1. Έγχυμα ευκαλύπτου

Το έγχυμα αυτό φτιάχνεται με τα φύλλα του ευκαλύπτου. Πρέπει να προσπαθείτε να χρησιμοποιείτε αποξηραμένα φύλλα, καθώς αυτό εξασφαλίζει ότι οι ουσίες του ευκαλύπτου εκχυλίζονται σωστά στο νερό.

Αν έχετε φρέσκα φύλλα, αφήστε τα έξω στον ήλιο για μερικές ώρες.

Υλικά

1 φλιτζάνι φύλλα ευκαλύπτου (100 g)
4 φλιτζάνια νερό (1 λίτρο)

Οδηγίες

Ζεστάνετε το νερό. Όταν βράσει, προσθέστε τα φύλλα του ευκαλύπτου.
Αφήστε τα φύλλα να εκχυλιστούν για μερικά λεπτά. Στη συνέχεια σουρώστε και σερβίρετε το έγχυμα.
Συνιστούμε να μην πίνετε πάνω από 4 φλιτζάνια έγχυμα τη μέρα.

2. Γαργάρες με ευκάλυπτο

Οι γαργάρες με ευκάλυπτο μπορούν να ανακουφίσουν από τη ρινική συμφόρηση και το κρυολόγημα.

Για να μη βλάψετε τον λαιμό σας, θα πρέπει να κάνετε γαργάρες μόνο μία φορά το πρωί και μία φορά το βράδυ.

Υλικά

2 κουταλιές της σούπας φύλλα ευκαλύπτου (30 g)
1 φλιτζάνι νερό (250 ml)

Οδηγίες

Βράστε το νερό μαζί με τα φύλλα του ευκαλύπτου.
Έπειτα σβήστε την εστία και αφήστε το υγρό στην άκρη μέχρι να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
Αδειάστε λίγο από το υγρό σε ένα δοχείο και κάντε γαργάρα για 20 δευτερόλεπτα.

3. Εισπνοές ατμών ευκαλύπτου

Πρόκειται για μία από τις πιο συνηθισμένες θεραπείες με ευκάλυπτο.

Μπορείτε να κάνετε εισπνοές ατμών ευκαλύπτου δύο φορές τη μέρα. Ωστόσο πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί. Η ισχυρή οσμή του αποσυμφορεί την αναπνευστική οδό. Θα δείτε αποτελέσματα μετά από μόλις μερικές εισπνοές.

Υλικά

2 κουταλιές της σούπας φύλλα ευκαλύπτου (30 g)
μισό φλιτζάνι νερό (125 ml)

Οδηγίες

Εκχυλίστε τα φύλλα του ευκαλύπτου σε νερό μέχρι το νερό να αποκτήσει καφετί χρώμα.
Αδειάστε το υγρό σε ένα δοχείο μεσαίου μεγέθους.
Πλησιάστε το πρόσωπό σας στο δοχείο μέχρι να μπορείτε να αισθανθείτε τους ατμούς στο δέρμα σας και εισπνεύστε. Μπορείτε να καλύψετε το πρόσωπό σας με μια πετσέτα για να ενισχύσετε την αποτελεσματικότητα της θεραπείας.

4. Λουτρό με ευκάλυπτο

Ίσως αναρωτιέστε πώς ένα λουτρό με ευκάλυπτο βοηθάει στην αποσυμφόρηση της αναπνευστικής οδού. Το λουτρό με ευκάλυπτο βοηθάει επειδή οι πόροι απορροφούν τον ατμό και βοηθούν στην αποβολή του φλέγματος. Κάντε ένα χαλαρωτικό μπάνιο 30 λεπτών με νερό ευκαλύπτου. Έπειτα κάντε ακόμα ένα μπάνιο με τρεχούμενο νερό.

5. Σταγόνες ευκαλύπτου

Συνιστούμε τις σταγόνες ευκαλύπτου, αν χρειάζεστε άμεση ανακούφιση. Μπορείτε να τις φτιάξετε και να τις αποθηκεύσετε στο ψυγείο, έτσι ώστε να χρησιμοποιείτε αυτή τη θεραπεία όποτε τη χρειάζεστε.

Τα αναπνευστικά προβλήματα πρέπει να αντιμετωπίζονται όσο το δυνατόν πιο σύντομα. Οι θεραπείες με ευκάλυπτο είναι ιδανικές γι’ αυτό. Αν και συνιστάται να δείτε κάποιον/α ειδικό, οι φυσικές θεραπείες με ευκάλυπτο μπορούν να σας ανακουφίσουν από τη δυσφορία.