Ευάγγελος Βενιζέλος: “Θα επιμείνουμε στις φοροελαφρύνσεις”

Συζητήσαμε το συνολικό σχέδιο για την οικονομία, το οποίο έχουμε και θα εφαρμόσουμε, δήλωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος μετά την σύσκεψη στο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό. Ερωτηθείς αν η κυβέρνηση θα επιμείνει στο σχέδιο φοροελαφρύνσεων παρά τις σφοδρές αντιρρήσεις της τρόικας, απάντησε πως «θα εφαρμόσουμε το σχέδιο».

Στην συνάντηση ήταν παρόντες ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας.

Πρώτος αποχώρησε από την συνάντηση ο κ. Στουρνάρας και στην συνέχεια ο κ. Χαρδούβελης, ενώ ο κ. Σαμαράς και ο κ. Βενιζέλος είχαν κατ’ ιδίαν συνομιλία για μια ώρα.

Εξερχόμενος ο κ. Στουρνάρας δήλωσε ότι εξέφρασε την άποψη της Τράπεζας της Ελλάδος για την πορεία των οικονομικών πραγμάτων. «Τίποτε άλλο. Η κυβέρνηση συνεχίζει» τόνισε ο κ. Στουρνάρας, ενώ σε ερώτηση δημοσιογράφων για τη διαπραγμάτευση με την τρόικα, απάντησε: «Δεν μπήκα σε τέτοια θέματα».
Στο επίκεντρο της συνάντησης Σαμαρά – Βενιζέλου βρέθηκαν οι επαφές της τρόικας που έχουν ξεκινήσει από χθες, Πέμπτη, και ήδη φάνηκαν οι προθέσεις: οι εκπρόσωποι των δανειστών έβαλαν φρένο στα κυβερνητικά σχέδια περί φορολογικών ελαφρύνσεων και υπενθύμισαν ότι η Ελλάδα έχει να εκπληρώσει περί τις 600 δράσεις.

Η τρόικα έθεσε στον υπουργό Οικονομικων Γκίκα Χαρδούβελη ζήτημα κάλυψης του δημοσιονομικού κενού που δημιουργούν οι δικαστικές αποφάσεις για τα ειδικά μισθολόγια.

Η τρόικα συναντήθηκε με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση για το θέμα των αλλαγών στον συνδικαλιστικό νόμο και για τα ισχύοντα για την κήρυξη και υλοποίηση απεργίας. Ακολουθεί συνάντηση με τον υπουργό Υγείας Μάκη Βορίδη.

Αργότερα θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με τον υπουργό Ανάπτυξης Νίκο Δένδια, κατά την οποία τα στελέχη των ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ αναμένεται να ενημερωθούν για την καταγραφή των φόρων υπέρ τρίτων, για τις αλλαγές στη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, για τις πρωτοβουλίες που έχει λάβει η κυβέρνηση για την ενίσχυση της ρευστότητας μέσω του ΕΣΠΑ, ενώ θα εξετασθούν ο νέος νόμος για τις αδειοδοτήσεις επιχειρήσεων και ζητήματα σχετικά με την περαιτέρω απελευθέρωση επαγγελμάτων και υπηρεσιών (δικηγόρους, συμβολαιογράφους, δικαστικούς επιμελητές, υποθηκοφυλακεία, μηχανικούς διυλιστήρια, επαγγέλματα υγείας και τεχνικούς).

Στο επίκεντρο της συνάντησης αναμένεται να βρεθούν και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και η ενίσχυση του ιδιωτικού και εταιρικού πλαισίου αφερεγγυότητας (νοικοκυριά και επιχειρήσεις).