Ετυμηγορία στις 7 Φεβρουαρίου για τη συντριβή του αεροσκάφους της ΗΛΙΟΣ

Προς το τέλος οδεύει η δίκη για την πτώση του αεροσκάφους της ΗΛΙΟΣ που οδήγησε σε θάνατο φρικτό 121 ανθρώπους, τον Αύγουστο του 2005.

Οι συνήγοροι των κατηγορουμένων, Δημήτρη Πανταζή, Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας, Γιώργο Κικκίδη, Διευθυντή Πτητικών Επιχειρήσεων και Γιάνκο Στοϊμένοφ, Αρχιπιλότο της εταιρείας, εξέφρασαν τη διαφωνία τους με την πρόταση της εισαγγελέως για καταδίκη χωρίς την αναγνώριση ελαφρυντικών. Έκαναν εκτενή αναφορά στα σχεδιαστικά προβλήματα του αεροσκάφους… «ο σχεδιασμός του αεροσκάφους ανέμενε το ατύχημα», υποστηρίζοντας  ότι δεν υπάρχουν σαφή στοιχεία για το πώς πραγματικά συνέβη το τραγικό δυστύχημα. Επανέφεραν δε το αίτημα για επαναδιερεύνηση των στοιχείων.

Σχετικά με το φαινόμενο της υποξίας, στην οποία φέρονται να υπέστησαν οι δύο κυβερνήτες, υποστήριξαν ότι δεν είναι δυνατό να υπάρξει εκπαίδευση, και γιαυτό και δεν προβλέπεται και σήμερα. Οι δύο κυβερνήτες , τόνισαν, αξιολογούνταν ως όφειλαν και υποβάλλονταν στην απαιτούμενη εκπαίδευση, έχοντας όλα τα απαραίτητα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα

Η Boeing, πρόσθεσαν,  δεν προχώρησε σε διόρθωση των λαθών σχεδίασης λόγω του κόστους που θα είχε η ακινητοποίηση των επίμαχων αεροσκαφών για την κατασκευάστρια εταιρία.

Η εκδίκαση της έφεσης ξεκίνησε στις 26 Οκτωβρίου στο Εφετείο Αθηνών μετά από την Πρωτόδικη απόφαση τον περασμένο Απρίλη, σύμφωνα με την οποία οι κατηγορούμενοι κρίθηκαν ένοχοι χωρίς ελαφρυντικά, από το Πρωτοδικείο Αθηνών που τους καταδίκασε – σύμφωνα με την πρόταση του Εισαγγελέα – σε φυλάκιση τριών ετών ως βάση και ένα χρόνο επιπλέον για τον κάθε νεκρό, δηλαδή 123 χρόνια ο κάθε κατηγορούμενος, από τα οποία υποχρεούντο να εκτίσουν τα 10.