ΕΤΥΚ: Αποφασισμένη να προστατεύσει με κάθε τρόπο τους εργασιακούς θεσμούς

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η ΕΤΥΚ μετά το 47ο Παγκύπριο συνέδριο που πραγματοποιήθηκε σήμερα δηλώνει αποφασισμένη  να προασπίσει τα καλώς νοούμενα συμφέροντα των τραπεζοϋπαλλήλων.

Η ΕΤΥΚ  απαίτησε σεβασμό στους εργασιακούς θεσμούς, ενώ έστειλε μήνυμα προς τις διοικήσεις των τραπεζών ότι επιβάλλεται να επικεντρωθούν στην αποτελεσματική διαχείριση των κόκκινων δανείων.

Ο Γενικός Γραμματέας της Οργάνωσης Ανδρέας Παναγιώτου στην ομιλία του τόνισε ότι η ΕΤYΚ είναι αποφασισμένη να προστατεύσει με κάθε τρόπο τους εργασιακούς θεσμούς.

Τις εργασίες του Συνεδρίου άνοιξε ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας της Οργάνωσης Χρίστος Παναγίδης και στη συνέχεια ακολούθησαν οι ομιλίες του Γενικού Γραμματέα της Οργάνωσης Ανδρέα Παναγιώτου και του Επίτιμου Προέδρου Λοΐζου Χατζηκωστή.

Στην ομιλία του ο κ. Α. Παναγιώτου ανάφερε ότι το 47ο Συνέδριο συμπίπτει με τα 60 χρόνια δράσης της ΕΤΥΚ, 60 χρόνια γεμάτα δράση, αγώνες και ποικιλόμορφης προσφοράς προς τους τραπεζοϋπαλλήλους αλλά και προς την κοινωνία και τον τόπο γενικότερα.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις συντονισμένες προσπάθειες των εργοδοτών για αμφισβήτηση των υφιστάμενων συμφωνιών και σημείωσε ότι η ΕΤΥΚ είναι αποφασισμένη και ικανή να προστατεύσει με κάθε μέσο τους εργασιακούς θεσμούς.

Διαχρονικά, ανέφερε, “η Οργάνωσή μας απέδειξε ότι είναι και πρόθυμη και λογική για να επωμισθεί το βάρος που της αναλογεί για το γενικότερο καλό, με απτό παράδειγμα την πρόταση της για εθελοντική μείωση μισθών το καλοκαίρι του 2013. Εκεί όμως που κάποιοι ενεργούν εναντίον των δικαιωμάτων των μελών μας, θα μας βρουν κάθετα αντίθετους και θα χρησιμοποιήσουμε κάθε μέσο που μας προσφέρει ο Κώδικας Βιομηχανικών Σχέσεων για την προάσπιση των δικαιωμάτων τους”.

Νοοτροπίες όπως αυτές που ζήσαμε πρόσφατα με τις Διοικήσεις κάποιων Τραπεζών δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτές, προειδοποίησε.

Ολοκληρώνοντας, ο Γενικός Γραμματέας κάλεσε τις Διοικήσεις των Τραπεζών όπως επικεντρωθούν στην είσπραξη των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ως πρώτιστο στόχο για ανάκαμψη, και να αφήσουν το προσωπικό απερίσπαστο να συνεχίσει τη δουλειά του. Τα κόκκινα δάνεια είναι σήμερα το μεγαλύτερο τους πρόβλημα, που όλο και μεγαλώνει και εκεί πρέπει να εστιάσουν τις προσπάθειες τους και να σταματήσουν να παίζουν με τη ψυχολογία των συναδέλφων.

Στην ομιλία του ο Λ. Χατζηκωστής έκανε, σύμφωνα με την ανακοίνωση, αναφορά στις τεράστιες προσπάθειες που έχουν καταβάλει οι τραπεζοϋπάλληλοι για να ορθοποδήσουν οι Τράπεζες. Από την άλλη όμως εξέφρασε την ανησυχία και τον προβληματισμό του “για το γεγονός ότι οι Διοικήσεις φαίνεται να μην έχουν παραδειγματιστεί από τα παθήματα και τα λάθη του παρελθόντος και συνεχίζουν να λειτουργούν με μυστικοπάθεια και αδιαφάνεια”.

Επαναλαμβάνονται δυστυχώς λάθη, είπε, “όπως η παραχώρηση μέσα από αδιαφανείς διαδικασίες αυξήσεις / Bonus σε στελέχη που φθάνουν σε κάποιες περιπτώσεις τις €20 χιλιάδες κατ’ έτος, ενώ από την άλλη δεν βλέπουμε τις Διοικήσεις να επικεντρώνονται και να κάνουν ουσιαστικές και αποτελεσματικές ενέργειες για αντιμετώπιση της γάγγραινας των κόκκινων δανείων”.

Ο κ. Χατζηκωστής ανέφερε ότι “είναι εμφανής η προσπάθεια που καταβάλλεται, η οποία είναι καλά συντονισμένη και έχει ως στόχο να αποδυναμωθούν τα συνδικάτα, και δη τα δυνατά όπως η ΕΤΥΚ”. Δεν πρέπει να διαφεύγει σε κανένα και ιδιαίτερα σε αυτούς που μεθοδεύουν τις πιο πάνω κινήσεις, ότι οι τραπεζοϋπάλληλοι αποτελούν ένα μεγάλο, υπολογίσιμο και συμπαγές κομμάτι της κοινωνίας του τόπου. Γι’ αυτό και όσοι καλλιεργούν το αντισυνδικαλιστικό κλίμα θα πρέπει να λάβουν πολύ σοβαρά υπόψη την αντίδραση της τραπεζοϋπαλληλικής οικογένειας και τις συνέπειες που αυτή θα έχει, προειδοποίησε.

Ο Επίτιμος Πρόεδρος της ΕΤΥΚ κάλεσε το σύνολο των στελεχών της Οργάνωσης να διατηρήσει ως κόρη οφθαλμού την αξιοζήλευτη ενότητα και συσπείρωση που ανέκαθεν χαρακτήριζε τα μέλη της ΕΤΥΚ καθώς αυτή αποτελεί τη χρυσή συνταγή για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των οποιωνδήποτε τυχόν προκλήσεων. Τόνισε επίσης ότι ως ηγεσία πρέπει να πορευθεί κρατώντας το ισοζύγιο της σύνεσης – ωριμότητας και της αγωνιστικότητας της- αποτελεσματικότητας.

Οι εργασίες του Συνεδρίου συνεχίσθηκαν με την έγκριση της οικονομικής έκθεσης της ΕΤΥΚ και αποφασίσθηκε η εισφορά στο Απεργιακό Ταμείο.

Επίσης με απόφαση του Συνεδρίου εγκρίθηκαν τα ακόλουθα ψηφίσματα:

Ψήφισμα 1.Έντονη διαφωνία για την καταστρατήγηση των εργασιακών θεσμίων. Μονόδρομος η προσήλωση στις διαδικασίες του Κώδικα Βιομηχανικών Σχέσεων.

Ψήφισμα 2. Επικέντρωση και αποτελεσματική αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων.

Ψήφισμα 3. Διαπιστώνεται ολοένα και περισσότερο η εμπλοκή της πολιτείας και πολιτικών στη διαχείριση των Τραπεζών και αυτό λειτουργεί αρνητικά.

Στο τέλος του συνεδρίου έγιναν εκλογές για ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου.