Ετσι θα μάθετε το παιδί σας να διαχειρίζεται τα οικονομικά του!

Κάθε χρόνο η τελευταία ημέρα του Οκτωβρίου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Αποταμίευσης και γιορτάζεται σε ανάμνηση της ίδρυσης του Διεθνούς Ινστιτούτου Ταχυδρομικών Ταμιευτηρίων, που έγινε στο Μιλάνο στις 31 Οκτωβρίου 1924.

Το μότο της ημέρας είναι ότι: «Η αποταμίευση συμβάλλει στο ατομικό και γενικό καλό», ενώ το μήνυμα του εορτασμού είναι η ηθική και υλική ωφέλεια γι’ αυτόν που αποταμιεύει.

«Money doesn’t grow on trees here yet!”. Μία φράση κάνει την εμφάνισή της σε μία εφημερίδα της Μεγάλης Βρετανίας το 1891 και από τότε χρησιμοποιείται συχνά σε ολόκληρο το δυτικό κόσμο. Στην Ελλάδα, μετά την εποχή της κρίσης είναι διπλά σημαντικό τα παιδιά να μεγαλώσουν γνωρίζοντας τις βασικές οικονομικές έννοιες.

Και πράγματι, τα παιδιά μαθαίνουν να διαχειρίζονται τα χρήματά τους. Σύμμαχός τους, ένα βιβλίο που τους μαθαίνει απλά και διασκεδαστικά πολλά από αυτά που θα ήθελαν να ξέρουν, για να γίνουν χρηματοοικονομικά ενήμεροι και υπεύθυνοι πολίτες.

Τι θα διαβάσουν τα παιδιά;

Η πληροφορία, εναλλάσσεται με τις διασκεδαστικές ασκήσεις, τις προκλήσεις και τις ευφάνταστες ιστορίες σε κεφάλαια διαρθρωμένα έτσι ώστε η γνώση να κλιμακώνεται. Τα παιδιά μπορούν να μελετήσουν μόνα τους αλλά και μαζί με τους γονείς ή τους δασκάλους τους. Έτσι το βιβλίο γίνεται επιπλέον ένα μοναδικό εργαλείο διάδρασης και επικοινωνίας για μικρούς και μεγάλους.

Το βιβλίο περιλαμβάνει τα εξής κεφάλαια:

1. Η ιστορία του χρήματος

Όλα ξεκίνησαν την εποχή που οι άνθρωποι αντάλλαζαν μεταξύ τους τα προϊόντα που παρήγαγαν. Πως φτάσαμε από τότε στο χρήμα και τελικά στο ψηφιακό χρήμα στις μέρες μας;

2. Ο ρόλος και η χρησιμότητα των τραπεζών.

Σε αυτό το κεφάλαιο τα παιδιά μαθαίνουν τι είναι η τράπεζα και πως λειτουργούν ο τόκος και το επιτόκιο. Πως γίνονται οι συναλλαγές μας με μία τράπεζα , πως δουλεύει το e baking, ποια η διαφορά ανάμεσα στην πιστωτική και τη χρεωστική κάρτα, αλλά και οι ανέπαφες συναλλαγές; Οι εικόνες και οι εμπειρίες που έχουν από την καθημερινή τους ζωή, μπαίνουν σε ένα μεθοδικό πλαίσιο, εύκολα και χωρίς δύσκολες έννοιες.

3. Οι διαφορές μεταξύ αγαθών και υπηρεσιών

Πολλά παιδιά μαθαίνουν και στο σχολείο τη διαφορά ανάμεσα στα αγαθά – τα πράγματα που μπορείς να αγγίξεις όπως τα φρούτα και η σοκολάτα, τα smartphones και τα αεροπλάνα – και στις υπηρεσίες – τις δραστηριότητες που προσφέρει ένα άτομο στο άλλο. Σε αυτό το κεφάλαιο μαθαίνουν επιπλέον τι είναι ο φόρος και ποιους φόρους έχουμε στην Ελλάδα. Μέσα από μία ενδιαφέρουσα πρόκληση – την καταγραφή μίας καθημερινής τους μέρας – μαθαίνουν να αποτιμούν πόσο κοστίζει μία μέρα στη ζωή τους και συνεπώς πώς θα διαχειρίζονται άρτια τα οικονομικά τους, μιας που … τα περισσότερα πράγματα δεν είναι δωρεάν ακόμα κι αν τους φαίνονται ως τέτοια!

4. Οι διαφορές μεταξύ αναγκών και επιθυμιών

Οι μεγάλοι δουλεύουν για να βγάζουν χρήματα. Κάποια από αυτά τα αποταμιεύουν, ενώ κάποια τα χρησιμοποιούν για να καλύψουν τις ανάγκες τους – όλα όσα μας είναι απαραίτητα για να ζήσουμε με αξιοπρέπεια και να εξελιχθούμε ως άνθρωποι. Σίγουρα οι ανάγκες μας διαφέρουν από αυτά που επιθυμούμε. Πως θα διαχειριστούμε τα χρήματά μας σωστά, σε αυτή τη βάση; Τι είναι πραγματικά απαραίτητο και τι επιθυμητό; Και πως θα καλύψουμε και τις ανάγκες μας αλλά και όσο πιο πολλές επιθυμίες μας μπορούμε;

5. Αποταμιεύω

Η γνώση κλιμακώνεται και φτάνουμε στο κεφάλαιο της αποταμίευσης. Τα παιδιά μαθαίνουν πώς να κερδίζουν τα δικά τους πρώτα χρήματα, τους τρόπους για να αποταμιεύσουν αλλά και την αξία της αποταμίευσης για τα ίδια και τους γονείς τους! Απλές ασκήσεις και διασκεδαστικές ιστορίες ενισχύουν τις πληροφορίες για να μεγαλώσουν οι μικροί μας πολίτες οικονομικά συνειδητοί και ενδυναμωμένοι

6. Προγραμματίζω

… και στη συνέχεια φτιάχνουν το δικό τους προϋπολογισμό. Μαθαίνουν τι είναι η περιουσία της οικογένειας και πως αυτή συνιστά ένα χαρτοφυλάκιο! Τα παραδείγματα και οι διασκεδαστικές ασκήσεις τα βοηθούν να υπολογίσουν και να εκτιμήσουν αυτά που έχουν, ώστε να τα διαχειρίζονται με γνώση και σεβασμό στον εαυτό τους και τα μέλη όλης της οικογένειας

7. Καταναλώνω

Μία διανοητική βόλτα στο σούπερ μάρκετ μαθαίνει στα παιδιά τι είναι η κατανάλωση

8. Δωρίζω

Όλοι χαιρόμαστε να προσφέρουμε. Και πολύ περισσότερο τα παιδιά! Λίγες σελίδες θα τα βοηθήσουν να δώσουν μέθοδο στα καλά τους αισθήματα.

9. Ασκήσεις – Σταυρόλεξα – Κρυπτόλεξα – Οπτικές ψευδαισθήσεις

Μία ποικιλία από παιχνίδια βοηθά τα παιδιά να κατανοήσουν σε βάθος και να αγαπήσουν όλα όσα μέχρι τώρα έχουν μάθει. Αυτό το κεφάλαιο αποτελεί μία πολύ όμορφη αφορμή για να παίξουν οι γονείς μαζί με τα παιδιά, διασκεδάζοντας και προσφέροντάς τους παράλληλα χρήσιμα εφόδια για το σήμερα και το αύριο. Ανάλογα με τα αποτελέσματα, μπορείτε να επιστρέψετε πίσω σε ορισμένα κεφάλαιο με τα παιδιά για να τα δείτε ξανά! … Το «λυσάρι» βρίσκεται στο πίσω μέρος του βιβλίου

Το βιβλίο ολοκληρώνεται με ένα σύντομο λεξιλόγιο χρηματοοικονομικών όρων.

«Σύμφωνα με πρόσφατες επιστημονικές μελέτες, δισεκατομμύρια πολίτες σε ολόκληρο τον κόσμο σήμερα αδυνατούν να διαχειριστούν τα οικονομικά τους και να κατανοήσουν τις βασικές οικονομικές έννοιες, όπως το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν και πώς αυτό διαμορφώνεται, η ποσοτική χαλάρωση και τι συνέπειες έχει το ύψος των επιτοκίων και στο μέλλον των συντάξεων, ο υπερδανεισμός και οι διαχρονικές επιπτώσεις του. Η προαγωγή της χρηματοοικονομικής γνώσης και μίας θετικής χρηματοοικονομικής νοοτροπίας στα παιδιά και στους νέους είναι σημαντική για την εξασφάλιση της μελλοντικής τους ευημερίας. Μην ξεχνάτε ότι τα χρήματα είναι ένα βασικό μέσο , όχι όμως το μοναδικό, για την επίτευξη του απώτερου σκοπού κάθε ανθρώπου, που είναι η αέναη ευημερία ( well being). Διαβάστε περισσότερα γι’ αυτό εδώ.