ΕΤΕΚ: «Οδεύουμε ολοταχώς σε οικοδομική αναρχία»

. Η έλλειψη βούλησης για επιβολή της νομοθεσίας αποτελεί και τον βασικό λόγο των φαινομένων αποθράσυνσης που αποκαλύπτονται καθημερινά

. Το Επιμελητήριο θα εξετάσει ενδελεχώς τις υποθέσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας – θα είναι αυστηρό με μέλη του που ενδέχεται να εμπλέκονται σε τέτοιες υποθέσεις

Δυστυχώς τον τελευταίο καιρό έχουν πυκνώσει με ανεξέλεγκτο ρυθμό τα φαινόμενα οικοδομικής αυθαιρεσίας, με ένα ντόμινο περιστατικών που προκαλεί έντονη ανησυχία. Μονή στο Κάβο Γκρέκο, Μονή Αββακούμ, οικοδομή στη Νεάπολη Λεμεσού, αναπτύξεις στις Κοινότητες Συλίκου και Τριμίκλινης, έκρηξη σε υποστατικό στην Έγκωμη είναι μόνο μερικά από τα πιο πρόσφατα περιστατικά και δυστυχώς, η λίστα δεν έχει τέλος…, τόνισε σε δήλωσή του ο πρόεδρος του ΕΤΕΚ, Κωνσταντίνος Κωνσταντή.

“Το ένα μέτωπο ανοίγει μετά το άλλο ενώ τα περιστατικά αυξάνονται σε ένταση και κλίμακα απειλώντας σε κάθε περίπτωση το περιβάλλον και τον φυσικό πλούτο της χώρας, την αρχιτεκτονική κληρονομιά, την υγεία και την ασφάλεια των πολιτών, την ποιότητα του δομημένου περιβάλλοντος και πρωτίστως το κοινό αίσθημα περί δικαίου.

Φαίνεται ότι έχουμε εγκλωβιστεί σε έναν φαύλο κύκλο με μη αναστρέψιμες συνέπειες ο οποίος διακόπτεται από δηλώσεις, έρευνες και δημόσιες παρεμβάσεις όπου καταγράφονται τα αυτονόητα μέχρι την εμφάνιση του επόμενου περιστατικού. Με απογοήτευση διαπιστώνουμε πως έχει επικρατήσει μία αντίληψη ατιμωρησίας και ανοχής στην παρανομία που υποθάλπει αυτό το καθεστώς ανομίας. Οι νομοταγείς τιμωρούνται με αχρείαστες διαδικασίες, καθυστερήσεις και ταλαιπωρία, ενώ άλλοι προχωρούν σε τετελεσμένα συχνά χωρίς καμία επίπτωση. Το ΕΤΕΚ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και προειδοποιεί: τα χειρότερα έπονται αν δεν αλλάξουμε άμεσα κατεύθυνση.

Το Επιμελητήριο έχει καταθέσει σειρά προτάσεων για απλοποίηση των διαδικασιών ώστε να επισπευσθούν οι διαδικασίες αδειοδότησης, λαμβάνοντας υπόψιν το γεγονός ότι οι καθυστερήσεις αποτελούν συχνά αιτία ή πρόφαση, στην οποία γίνεται επίκληση, για έναρξη εργασιών και παράνομων αναπτύξεων. Οι Επαρχιακοί Οργανισμοί Αυτοδιοίκησης, οι οποίοι θα λειτουργήσουν στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αποτελούν μεγάλο στοίχημα για να ενταθεί ο επιτόπιος έλεγχος στις οικοδομές και να ελεγχθεί η παρανομία και η αυθαίρετη δόμηση, μέσω ελεγκτών δόμησης, είτε από τις αρμόδιες αρχές είτε από τον ιδιωτικό τομέα. Το κρίσιμο σημείο όμως για να σπάσει ο φαύλος κύκλος είναι να δοθεί σαφές μήνυμα πως δεν θα υπάρχει καμία ανοχή στην παρανομία, μέσω της παραδειγματικής και αυστηρής τιμωρίας των παρανομούντων και της άμεσης κατεδάφισης των παράνομων κατασκευών. Η πολιτεία μέσα από όλους τους βραχίονές της (υπηρεσίες κεντρικού κράτους και τοπική αυτοδιοίκηση) οφείλει να εφαρμόσει τη νομοθεσία και να εκσυγχρονίσει άμεσα τα διαθέσιμα εργαλεία επιβολής της νομιμότητας και άρσης της παρανομίας.

Υπενθυμίζουμε στα μέλη μας ότι θα πρέπει να τηρούν και να περιφρουρούν την τιμή και την αξιοπρέπεια του επαγγέλματος και να επιδεικνύουν συμπεριφορά που χαρακτηρίζεται από τιμιότητα, να μην υποτάσσουν τις αρχές της επιστήμης και της επαγγελματικής τους τάξης στο συμφέρον τρίτων, να συμμορφώνονται προς την εκάστοτε ισχύουσα νομοθεσία και να ασκούν τα επαγγελματικά τους καθήκοντα με πλήρη συναίσθηση της ευθύνης την οποία επωμίζονται έναντι του κοινωνικού συνόλου ως επιστήμονες μηχανικοί ταγμένοι στην υπηρεσία της επιστήμης τους.

Το Επιμελητήριο έχει απευθυνθεί στις κρατικές υπηρεσίες για όλες τις υποθέσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας και θα τις εξετάσει ενώ θα είναι αυστηρό με τα μέλη του που εμπλέκονται σε ανάλογες υποθέσεις.”