Ετήσια συνάντηση του ΔΝΤ: Ευάλωτος ο πλανήτης σε ένα παγκόσμιο οικονομικό «σεισμό»

  • Το κινεζικό γουάν βρέθηκε επίσης στο επίκεντρο συζητήσεων, καθώς έχει υποχωρήσει ανησυχητικά έναντι του δολαρίου, συνολικά περισσότερο από 6% τον τελευταίο χρόνο…

Με ένα σεισμό 6,4 Ρίχτερ υποδέχθηκε το Μπαλί της Ινδονησίας τους διεθνείς οικονομικούς παράγοντες στην ετήσια συνάντηση του ΔΝΤ.

«Ο σεισμός ήταν συμβολικός – συμβολίζει το συναίσθημα που μας διακατέχει όλους πλέον, πως το έδαφος κάτω από την παγκόσμια οικονομία έχει αρχίσει να τρέμει, οι χρηματοπιστωτικές αγορές και το παγκόσμιο σύστημα trading έχει αρχίσει να τιλτάρει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γιοακείμ Φελς, διεθνής οικονομικός σύμβουλος της Pacific Investment Management, καθώς αποχωρούσε από τη συνάντηση.

Τα σημεία κλειδία που αποκομίσαμε από τη συνάντηση:

Αναταράξεις στις παγκόσμιες αγορές

Οι περισσότεροι φάνηκαν ψύχραιμοι για τις πρόσφατες αναταραχές και την έκρηξη μεταβλητότητας στις διεθνείς αγορές (μετά και το sell-off στη Wall Street).

Από την άλλη όμως… οι ρυθμιστές νομισματικής πολιτικής και οι κεντρικοί τραπεζίτες δεν έχουν καλό ιστορικό ως προς τις προβλέψεις τους για χρηματιστηριακά κραχ.

Ο ΥΠΟΙΚ των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν δήλωσε πως η βουτιά στις αγορές δεν ήταν μεγάλη έκπληξη, τονίζοντας πως τα θεμελιώδη παραμένουν ισχυρά.

Από την άλλη η διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ επισήμανε πως οι αποτιμήσεις των αμερικανικών μετοχών είναι υπερβολικά υψηλές, υποννοώντας ήταν η ώρα για μια διόρθωση.

Οι ρυθμιστές νομισματικής πολιτικής προειδοποίησαν επίσης για τους κινδύνους μιας νεάς χρηματοπιστωτικής κρίσης, μια δεκαετία μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers.

«Οι χρηματοοικονομικές ανισότητες εξακολουθούν να διευρύνονται, και το τρέχον (νέο) διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα δεν έχει ακόμη δοκιμαστεί», ανέφερε ο Τομπίας Αντριάν, επικεφαλής νομισματικής πολιτικής και διαχείρησης κεφαλαιαγορών του ΔΝΤ.

Το γενικό μήνυμα ήταν πως η παγκόσμια οικονομία αρχίζει να «τελματώνει» και πως έως το 2020 θα έιναι σημαντικά πιο αδύναμη, κάτι που θα πρέπει να προσέξουν οι επενδυτές.

Τα ρίσκα από κινεζικό γουάν και Ευρώπη

Το κινεζικό γουάν βρέθηκε επίσης στο επίκεντρο συζητήσεων, καθώς έχει υποχωρήσει ανησυχητικά έναντι του δολαρίου, συνολικά περισσότερο από 6% τον τελευταίο χρόνο.

Ακόμη, τα ευρωπαϊκά ρίσκο τέθηκαν επί τάπητος, με εκπροσώπους κεντρικούς τραπεζίτες της ΕΚΤ να προειδοποιούν από το Μπαλί πως οι οικονομικές αβεβαιότητες από κράτη-μέλη (βλέπε Ιταλία) δε μπορούν να καθορίσουν την πορεία νομισματικής πολιτικής που θα χαράξει η ΕΚΤ, ενώ σε ότι αφορά τη Βρετανία, το ΔΝΤ δεν αναμένει σκληρό Brexit.

Εκρπόσωποι της Βρετανίας ανέφεραν οτι η κυβέρνηση είναι προετοιμασμένη να αυξήσει τις δαπάνες προκειμένου να προστατευθεί από ένα οικονομικό σοκ.

Τέλος, στη συνάντηση συζητήθηκε ευρέως το θέμα του εμπορικού πολέμου και των αμερικανικών επιτοκίων.

Λαγκάρντ: Εμπορικός πόλεμος και αμερικανικά ομόλογα απειλούν την παγκόσμια οικονομία

«Υπάρχουν δύο μεγάλες κατηγορίες κινδύνων για την παγκόσμια οικονομία» τόνισε η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

«Η πρώτη σχετίζεται με τις εντάσεις στις εμπορικές συναλλαγές που συνεχίζονται το τελευταίο έτος και ενέχουν τον κίνδυνο επιβολής αντιποίνων. Η αντιμετώπιση αυτών των κινδύνων προϋποθέτει αποκλιμάκωση της έντασης και έναρξη διαλόγου για την αναμόρφωση των κανόνων διεξαγωγής του διεθνούς εμπορίου και βελτίωση του συστήματος με τη μορφή που έχει σήμερα.

Η δεύτερη κατηγορία κινδύνων έχει να κάνει με τη χρηματοδότηση καθώς θα υπάρξει επιβολή αυστηρότερων νομισματικών μέτρων στις ΗΠΑ λόγω της βελτίωσης της οικονομίας της που θα έχει όμως επιπτώσεις στις οικονομίες ολόκληρου του κόσμου».

Ερωτηθείσα για την αντιμετώπιση μίας μελλοντικής κρίσης, η Κριστίν Λαγκάρντ τόνισε ότι υπάρχουν ακόμη περιορισμένα περιθώρια άσκησης πολιτικής αλλά το τραπεζικό σύστημα έχει καταστεί πιο ισχυρό και έχουν ενισχυθεί τα κεφαλαιακά αποθέματα των τραπεζών, υπάρχει καλύτερη εποπτεία, πιο αποδοτικοί κανονισμοί και λιγότερα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Παραδέχτηκε βεβαίως ότι υπάρχουν κίνδυνοι λόγω του συστήματος, εκτιμώντας ότι θα πρέπει να ενισχυθούν τα αποθέματα ασφαλείας τόσο σε νομισματικό όσο και σε δημοσιονομικό επίπεδο.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ επισήμανε ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης σε αυτό τον τομέα και κάλεσε τις κυβερνήσεις να μην επιδείξουν εφησυχασμό αλλά να συνεχίσουν προσεκτικά και οργανωμένα την αντιμετώπιση των δυσκολιών.

Τέλος, η η Κριστίν Λαγκάρντ προειδοποίησε πως θα πρέπει να αναμένουμε ισχυρή μεταβλητότητα στις αγορές από εδώ και πέρα, και πιθανές «φορτούνες» καθώς η νομισματική πολιτική θα γίνεται αυστηρότερη όσο η οικονομία των ΗΠΑ αναπτύσσεται.