Εστία εξάπλωσης ασθενειών τα νοσοκομεία στην Ελλάδα, λέει το Reuters

Οι ελλείψεις στα βασικά είδη νοσοκομειακού υλικού,όπως βαμβάκι,καθετήρες μέχρι και υποστρώματα κρεβατιών, οι περικοπές στη χρηματοδότηση και το νοσηλευτικό προσωπικό, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για εξάπλωση σοβαρών ασθενειών στην Ελλάδα.

Όπως αναφέρει στο πρακτορείο Reuters ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης  Νοσημάτων  Μαρκ Σπρένγκερ η κρίση έχει υποβαθμίσει τη νοσοκομειακή φροντίδα  … «Είδα μέρη όπου η οικονομική κατάσταση δεν επιτρέπει την αγορά ακόμα και βασικών ειδών όπως τα γάντια, οι ποδιές και τα πανάκια με οινόπνευμα», εστιάζοντας στην ανεπαρκή εφαρμογή των στοιχειωδών κανόνων υγιεινής.

Κάνει λόγο για απειλητικές διαστάσεις, λόγω και του κακού παρελθόντος , προ κρίσης, με την εκτεταμένη χρήση αντιβιοτικών που ευνοεί την εξάπλωση ανθεκτικών μικροβίων, και αναφέρεται κυρίως στον ιό του HIV, έπειτα από προειδοποίηση του Κέντρου για εξάπλωσή του, κυρίως στις κοινότητες των τοξικομανών.

Ο Ρομπέρτο Μπερτολίνι, επιστημονικός υπεύθυνος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγεία δήλωσε στο Reuters ότι οι χώρες πρέπει να είναι πολύ προσεκτικές στις αποφάσεις τους «για το τι πρέπει να κοπεί και τι να μείνει». Είναι ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα που ενδέχεται να επηρεάσει την υγεία του πληθυσμού σε μεσοπρόθεσμη βάση, κάτι που θα αυξήσει αντί να περιορίσει το κόστος.