Εσθονία: Με 100 ευρώ όποιος θέλει γίνεται e-resident και στήνει επιχείρηση!

Με την συμπλήρωση μιας αίτησης, το ποσόν των 100 ευρώ και μερικά χτυπήματα στα πλήκτρα του ηλεκτρονικού υπολογιστή του, μπορεί κάποιος σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου και αν ζει, να γίνει ψηφιακός πολίτης σε μια χώρα της βορειονατολικής Ευρώπης, που ποτέ δεν έχει επισκεφθεί.

Η Εσθονία είναι μια χώρα με περιορισμένη οικονομία και από τα 1,3 εκατ. του πληθυσμού της εργάζονται μόνο οι 650.000 πολίτες ενώ πολλοί είναι οι κάτοικοι που μεταναστεύουν. Από τον Δεκέμβριο του 2014 η κυβέρνηση της χώρας εφάρμοσε ένα πρόγραμμα online, σύμφωνα με το οποίο όποιος επιθυμεί με μια σύντομη διαδικασία και καταβάλλοντας το ποσόν των 100 ευρώ μπορεί να γίνει ψηφιακός πολίτης της Εσθονίας και να αποκτήσει και την σχετική ψηφιακή ταυτότητα.

Το διαδικτυακό πρόγραμμα ονομάζεται e-Residency και οι e-residents μπορεί να μην είναι κανονικοί πολίτες της χώρας της Βαλτικής, αλλά συνεισφέρουν στην άνθηση της οικονομίας της αφού έχουν την δυνατότητα να στήσουν διαδικτυακές επιχειρήσεις με έδρα την Εσθονία και να χρησιμοποιήσουν τις τράπεζές της για τις δουλειές τους.

Ο Taavi Kotka, υπεύθυνος του πρότζεκτ, δηλώνει: «Το να προσελκύσουμε μετανάστες δεν είναι επιλογή μας. Οι άνθρωποι, μάλλον, προτιμούν την Σουηδία ή την Νορβηγία. Από φυσική άποψη δεν μπορούμε να αυξήσουμε τον πληθυσμό μας, γιατί να μην το κάνουμε διαδικτυακά;».

Μετά το σκάνδαλο των Panama Papers και το δημοψήφισμα για το Brexit στις 23 Ιουνίου στην Βρετανία, η ζήτηση για ψηφιακή πολιτογράφηση στην Εσθονία έχει αυξηθεί. Η χώρα υπόσχεται «ελάχιστη γραφειοκρατία και σαφές φορολογικό πλαίσιο» ενώ δίνει την ευκαιρία στους Βρετανούς επιχειρηματίες να παραμείνουν στο νομικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Από την έναρξη του δημοφιλούς και καινοτόμου πρότζεκτ προστέθηκαν επιπλέον 1.000 επιχειρήσεις στις ήδη 60.000 υπάρχουσες από ξένους επενδυτές ενώ οι e-residents είναι 12.000 και ο στόχος της κυβέρνησης είναι να ανέλθουν στα δέκα εκατομμύρια!