Ερχονται νέες αυξήσεις στους λογαριασμούς της ΔΕΗ

Αναπόφευκτες φαίνεται πως είναι οι (μικρές) αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ καθώς η διοίκηση της τελευταίας επιμένει για το ύψος των απαιτήσεων που έχει από την παροχή Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) και οι οποίες φτάνουν τα 735.090.000 ευρώ για την περίοδο 2012 – 2015. Η συγκεκριμένη απαίτηση για τις ΥΚΩ (δηλαδή το κόστος για την παροχή συνδέσεων σε φτωχά νοικοκυριά, στους κατοίκους των νησιών, κλπ) θεωρείται θρυαλλίδα για αυξήσεις στους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Η διοίκηση της επιχείρησης έχει, μάλιστα, προτείνει να ανακτηθεί το συγκεκριμένο ποσό, για οποίο μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει οριστική απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), μέσω μικρής αύξησης (περί το ένα ευρώ) των λογαριασμών για περίοδο τριών ετών. Στη ΡΑΕ αμφισβητούν τις συγκεκριμένες απαιτήσεις και περιορίζουν σημαντικά το ύψος τους.

Στη ΔΕΗ υποστηρίζουν, ς «το αντάλλαγμα των ΥΚΩ είναι οι επιπλέον πραγματικές δαπάνες της ΔΕΗ για την ηλεκτρική ενέργεια των Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών και για το Κοινωνικό Τιμολόγιο. Το αίτημα λοιπόν της ΔΕΗ για ανάκτηση των ΥΚΩ των προηγούμενων ετών δεν «έρχεται για να καλύψει τις απώλειες της εταιρείας από τις ανεξόφλητες οφειλές πελατών» αλλά για να ανακτήσει τις δαπάνες τις οποίες έχει υποστεί για τις επενδύσεις ώστε η τιμή του ρεύματος να είναι ίδια με αυτή της ηπειρωτικής χώρας».

Χθες έγινε γνωστό πως υπεγράφη τη Δευτέρα η σύμβαση Κοινοπρακτικού Ομολογιακού Δανείου ύψους 200.000.000 ευρώ, διετούς διάρκειας, μεταξύ της ΔΕΗ και κοινοπραξίας ελληνικών τραπεζών αποτελούμενη από τις Εθνική Τράπεζα, Alpha Bank, Eurobank, Τράπεζα Πειραιώς και ATTICA BANK. Το δάνειο, μέσω του οποίου αναχρηματοδοτείται παλαιότερος δανεισμός της ΔΕΗ εκδίδεται στο παρά πέντε και εν μέσω των σοβαρών προβλημάτων ρευστότητας που αντιμετωπίζει η επιχείρηση