Ερχονται αλλαγές στην παγκόσμια αγορά ακινήτων…

Η αγορά πολυτελούς κατοικίας αναμένεται να ενισχυθεί στα περισσότερα σημεία του πλανήτη τη νέα χρονιά, μετά την υποτονικότητα που παρατηρήθηκε το 2019 από τους πλούσιους αγοραστές σπιτιών κυρίως εξαιτίας των υψηλών τιμών και της οικονομικής αβεβαιότητας η οποία μετέτρεψε τα ακίνητα σε δημοφιλείς πόλεις σε επένδυση με ρίσκο.

Ωστόσο, δεν θα αποτελέσει έκπληξη αν δούμε τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο να επιστρέφουν δυναμικά το 2020 στην αγορά πολυτελούς κατοικίας, ξοδεύοντας και πάλι χρήματα, καθώς οι τιμές των κατοικιών σε σχετικά σταθερές οικονομικά περιοχές του πλανήτη, συνεχίζουν να προσφέρουν αγοραστικές ευκαιρίες.

Σε μερικές πόλεις, οι τιμές αναμένεται να αυξηθούν, σύμφωνα με τη διεθνή εταιρεία συμβούλων για ακίνητα Knight Frank

Το Παρίσι είναι στην κορυφή της λίστας με τις προβλέψεις της εταιρείας για το 2020,με αύξηση τιμών κατά 7% και ακολουθούν το Μαϊάμι και το Βερολίνο, όπου τα πολυτελή ακίνητα είναι σχετικά προσιτά και σε μικρό απόθεμα.

Ωστόσο συνεχίζουν να υπάρχουν ερωτηματικά τόσο πολιτικής όσο και οικονομικής φύσεως, από τον εμπορικό πόλεμο ως τις προεδρικές εκλογές του ερχόμενου Νοεμβρίου στις ΗΠΑ. Στις πωλήσεις αναμένεται να παίξουν τον ρόλο τους και οι φόροι που επιβάλλονται στους πλούσιους σε πόλεις όπως το Βανκούβερ, το Λονδίνο και η Νέα Υόρκη, αναφέρει η Κέιτ Εβερετ – Αλλεν, συνεργάτιδα της Knight Frank.

«Οι περισσότερες αγορές θα δουν αυξήσεις στις τιμές, αλλά μικρότερα περιθώρια κέρδους σε σχέση με παλαιότερα», συμπληρώνει η ίδια.

Η Νέα Υόρκη
Οι τιμές εδώ αναμένεται να πέσουν κατά 3% το 2020, συνεχίζοντας τη φετινή τάση. Στο γ’ τρίμηνο του 2019 είχαν μειωθεί κατά 4,4% σε ετήσια βάση. Με τους σημερινούς ρυθμούς, θα χρειάζονταν εννέα χρόνια για να πουληθούν όλα τα καινούργια διαμερίσματα σε κτηριακά συγκροτήματα στο Μανχάταν και η αβεβαιότητα των προεδρικών εκλογών μάλλον θα μειώσει την όρεξη των αγοραστών, αναφέρει ο Τζόναθαν Μίλερ, πρόεδρος της εταιρείας εκτίμησης ακινήτων Miller Samuel Inc.

Η ζήτηση έχει επίσης υποχωρήσει επειδή οι επενδυτές ακίνητων έχουν εγκαταλείψει την αγορά, εξαιτίας μιας νομοθεσίας που τους βάζει στο στόχαστρο μέσω επαχθών κανονισμών για τα ενοίκια και των αυξημένων φόρων για πολυτελή ακίνητα.

Το Βανκούβερ

Οι πωλητές ακριβών ακινήτων στο Βανκούβερ το επόμενο έτος είναι πιθανό να εξακολουθήσουν να αισθάνονται τις επιπτώσεις των μέτρων φορολόγησης των Κινέζων και των άλλων ξένων αγοραστών που εισήχθησαν το 2016 για να μειώσουν τις τιμές που πήραν την ανηφόρα. Οι τιμές θα πέσουν κατά 5% το επόμενο έτος, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Knight Frank.

Στα θετικά είναι ότι δημιουργείται μια νέα ευκαιρία για εγχώριους αγοραστές, λέει ο Κέβιν Σκίπγουρθ, της Dexter Realty.

Το Χονγκ Κονγκ

Οι πολιτικές αναταραχές στο Χονγκ Κονγκ έχουν πλήξει την εγχώρια αγορά πολυτελών ακινήτων όμως φαίνεται απίθανο να κάνει ένα κραχ το 2020. Σύμφωνα με την Knight Frank, προβλέπεται μια πτώση της τάξης του 2%. Οι αγοραστές εκεί τηρούν μια στάση αναμονής μέχρι να μάθουν πού θα καταλήξουν οι φιλοδημοκρατικές διαμαρτυρίες.

Στο μεταξύ, κοιτάζουν κι άλλες ευκαιρίες σε πόλεις όπως το Βανκούβερ, το Λος Αντζχελες, το Σαν Φρανσίσκο και το Λονδίνο.

Το Μαϊάμι
Η αγορά πολυτελούς κατοικίας αναμένεται να κάνει comeback το 2020, λόγω της φορολογικής μεταρρύθμισης του Ντόναλντ Τραμπ που έφερε μειώσεις σε ομοσπονδιακούς και τοπικούς φόρους.

Ενώ οι Νοτιοαμερικανοί αποτραβήχτηκαν τα τελευταία χρόνια καθώς το ισχυρό δολάριο ανέβασε το κόστος αγοράς στις ΗΠΑ, οι εγχώριοι αγοραστές επωφελούνται πχ. στη Φλόριντα, που δεν έχει φόρο εισοδήματος, και η οποία έλκει πλούσιους αγοραστές από χώρες με υψηλό φόρο όπως η Νέα Υόρκη και το Νιου Τζέρσεϋ. Αυτοί οι αγοραστές θα ανεβάσουν τις τιμές στο Μαϊάμι κατά 5% το 2020, σύμφωνα με την Knight Frank.

Το Λος Αντζελες
Μέτρια άυξηση τιμών το 2020 αναμένεται για περιοχές από το Μπέβερλι Χιλς ως το Μπελ Αιρ, της τάξης του 2%.
Οι φωτιές στην Καλιφόρνια, όπως αυτή στο Μαλιμπού το 2018, έχουν πλήξει την αγορά, καθώς τα κόστη ασφάλισης εκτινάχθηκαν προς τα πάνω. Η ζήτηση είναι εξαιρετικά χαμηλή για ακίνητα άνω των 10 εκατ. δολαρίων, ενώ τα φθηνότερα σπίτια έχουν μεγαλύτερη δυναμική.

Το κέντρο του Λονδίνου

Το κεντρικό Λονδίνο όπου οι τιμές υποχώρησαν κατά 3% το 12μηνο μέχρι τον Νοέμβριο, θα σταθεροποιηθεί το 2020 καθώς γίνεται πιο σαφής η εικόνα του Brexit. Οι τιμές αναμένεται να αυξηθούν κατά 1% τώρα που κέρδισαν οι Συντηρητικοί.

«Μόλις ολοκληρωθεί η συμφωνία για το Brexit προβλέπουμε άνοδο της δυναμικής σε όλες τις αγορές, με αύξηση των τιμών από το 2021 και μετά», αναφέρει έκθεση με τις προβλέψεις της Knight Frank..

Η αναλογία των αγοραστών προς τα διαθέσιμα ακίνητα έφθασε σε υψηλό 10ετίας τον Σεπτέμβριο, σημάδι της αυξανόμενης ζήτησης. Η πτώση της βρετανικής λίρας σε συνδυασμό με τις μειώσεις των τελευταίων ετών στις τιμές των ακινήτων προσελκύουν και πάλι ξένους αγοραστές. Κι, όπως αναφέρει η εταιρεία, με τον κίνδυνο του άτακτου Brexit να εκλείπει θα δούμε πολλούς αγοραστές να σπεύδουν στο Λονδίνο.