Ερογλου: Να αρχισουν οι συνομιλίες χωρίς κοινό ανακοινωθέν

Αν δεν υπάρξει λύση σε τρεις μήνες, θα επαναξιολογήσουμε την κατάσταση
ΚΥΠΕ – ΑΠΕ – ΑΘΗΝΑ 24/11/2013 13:13

Μια μέρα πριν από την άτυπη συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, η οποία έχει στόχο να ξεπεραστούν τα εμπόδια και να υπάρξει κοινή διακήρυξη για έναρξη των συνομιλιών, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ντερβίς Ερογλου, εκφράζει κατηγορηματικά την αντίθεση του, δηλώνοντας ότι οι συνομιλίες μπορούν να αρχίσουν χωρίς κοινή διακήρυξη και ότι όλα τα θέματα μπορούν να συζητηθούν στην πορεία των διαπραγματεύσεων.

Ταυτόχρονα θέτει όρους και προϋποθέσεις, μιλά για “δύο λαούς και δύο κυριαρχίες” και υποστηρίζει ότι οποιαδήποτε συμφωνία πρέπει να είναι βασισμένη στις “πραγματικότητες” στο νησί.

Σε συνέντευξη στην εφημερίδα “Μιλιέτ”, ενόψει της αυριανής συνάντησης, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης ισχυρίστηκε ακόμα ότι η διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού μπορεί να ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο τετράμηνο του 2014 και ακολούθως να γίνουν δημοψηφίσματα. Επανέλαβε τη θέση για πολιτική ισότητα και πρόσθεσε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά πρέπει να εγκαταλείψει το φάντασμα, κατά την έκφρασή του, της επιστροφής στην προ του 1974 κατάσταση.

Επέκρινε επίσης τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για αρνητική στάση στο θέμα της έναρξης των διαπραγματεύσεων. Ο Ντερβίς Ερογλου ξεκαθάρισε από την `Αγκυρα ότι δεν αποδέχεται συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας και ούτε την ονομασία “Ομόσπονδη Κυπριακή Δημοκρατία” για το κράτος που θα προκύψει από τις συνομιλίες.

Πρόσθεσε ότι στη συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη θα επαναλάβει τη θέση για διζωνικό, δικοινοτικό και συνεταιρικό κράτος και προειδοποίησε ότι, αν δεν υπάρξει λύση εντός τριών μηνών, θα γίνουν νέες αξιολογήσεις.