Ερογλου: Η τ/κ πλευρά επέδωσε ”οδικό χάρτη 5 σημείων”

Ο κατοχικός ηγέτης Ντερβίς Έρογλου δήλωσε σήμερα ότι η τ/κ πλευρά επέδωσε “οδικό χάρτη πέντε σημείων” ο οποίος θα οδηγήσει σε αποτέλεσμα, κατά την επιστροφή του στα κατεχόμενα μετά τη συνάντησή του στον χώρο του αεροδρομίου Λευκωσίας με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Στις δηλώσεις του, ο κ. Ερογλου είπε ότι οι δύο πλευρές έδωσαν σήμερα απαντήσεις στις προτάσεις για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Ανέφερε ότι υπάρχουν μερικές συγκλίσεις αλλά και διαφορετικές απόψεις και όλα αυτά τα θέματα θα συζητηθούν κατά τη διάρκεια της ειδικής συνάντησης των διαπραγματευτών ώστε να μπορούν να τα θέσουν στην επόμενη συνάντηση της 24ης Ιουλίου.

Κατά τον Ντερβίς Ερογλου, γίνεται προσπάθεια να επιλυθούν τα προβλήματα τα οποία προκάλεσε, όπως ισχυρίστηκε, η ε/κ πλευρά για τις συγκλίσεις που συμφωνήθηκαν στο παρελθόν. Αυτό θα συζητηθεί από τους διαπραγματευτές, είπε, προσθέτοντας ότι θα συζητήσουν επίσης και δύο μεθόδους.

Ο κ. Ερογλου είπε ότι συζήτησαν την πορεία της διαδικασίας, κάτι το οποίο είναι πολύ σημαντικό για την τ/κ πλευρά, προσθέτοντας ότι η τ/κ πλευρά επέδωσε “οδικό χάρτη πέντε σημείων ο οποίος θα οδηγήσει σε αποτέλεσμα”, κατά τον Τ/κ ηγέτη. Τόνισε τη σημασία αυτού του οδικού χάρτη.

Ο κ. Ερογλου είπε ότι οι ηγέτες θα επισκεφθούν το ανθρωπολογικό εργαστήρι στις 24 Ιουλίου στις 9πμ και στις 10 θα αρχίσει η συνάντησή τους.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Ερογλου είπε ότι ούτε η τ/κ πλευρά ούτε η ε/κ έχουν ένα πλαίσιο συμφωνίας στην ατζέντα τους αλλά κάποιες ομάδες ετοίμασαν αυτό το πλαίσιο και ο ίδιος έλαβε εμμέσως αυτό το πλαίσιο αλλά δεν έχει τίποτε να κάνει με την τ/κ πλευρά. Οπως είπε, η τ/κ πλευρά θέλει να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις ώστε να φθάσουν σε αποτέλεσμα, το οποίο θα τεθεί σε δημοψήφισμα ώστε την επόμενη μέρα να μπορεί να δημιουργηθεί ένα νέο κράτος, όπως είπε. Ανέφερε ότι το νέο κράτος θα χρειαστεί μεταβατική περίοδο και ότι οι δύο πλευρές έχουν προτάσεις για το χρόνο της μεταβατικής περιόδου.

Σε ερώτηση πώς είδε η ε/κ πλευρά το θέμα του οδικού χάρτη πέντε σημείων, ο κ. Ερογλου είπε ότι η ε/κ πλευρά θα το μελετήσει και θα δώσει την απάντησή της.

Για το θέμα διάνοιξης νέων οδοφραγμάτων, ο κ. Ερογλου είπε ότι η τ/κ πλευρά επιθυμεί τη διάνοιξη του οδοφράγματος στη Λεύκα. Είχε, είπε, αναφέρει στον πρώην Πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια ότι μετά το οδόφραγμα του Λιμνίτη θα έπρεπε να προχωρήσουν και στη διάνοιξη του οδοφράγματος της Λεύκας και έχει συσταθεί ειδική επιτροπή για το σκοπό αυτό. Είπε επίσης ότι υπάρχουν τρία οδοφράγματα στην Λευκωσία και συζητήθηκε η διάνοιξη περισσοτέρων, κάτι το οποίο ενδιαφέρει και τις στρατιωτικές αρχές.