Ερογλου: Ετοιμάζουμε πακέτο μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Έρογλου δήλωσε χθες ότι, υπάρχουν διεργασίες και στις δύο πλευρές για την ετοιμασία πακέτου μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, όμως η συνολική λύση του Κυπριακού είναι πιο σημαντική.

Σε δηλώσεις του κ. Έργλου μετά το δείπνο με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, αναφέρθηκε στις ευαισθησίες της τ/κ πλευράς στο θέμα των Βαρωσίων, είπε ότι η τ/κ πλευρά ετοιμάζει πακέτο μέτρων και ότι τα ΜΟΕ θα συζητηθούν στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων, όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα.

Το δείπνο διεξήχθη σε καλό κλίμα, είπε ο κ. Έρογλου, και πρόσθεσε ότι συμφώνησε σε πολλά θέματα με τον κ. Μπάιντεν, ενώ πρόσθεσε ότι μετά τις «διαπραγματεύσεις» που είχε το απόγευμα της Πέμπτης, μεγάλωσε η ελπίδα του για λύση.

Είπε εξάλλου ότι η αναφορά του Αμερικανού Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα για το θέμα της Αμμοχώστου, θέτει ως προϋπόθεση τη συμφωνία και των δύο πλευρών για το θέμα.

Ανέφερε ότι η δήλωση που ανέγνωσε ο κ. Μπάιντεν ήταν αποτέλεσμα της συμφωνίας που επετεύχθη στο δείπνο μεταξύ του ιδίου, του Προέδρου Αναστασιάδη, του Αντιπροέδρου Μπάιντεν, του Αμερικανού Πρέσβη Τζον Κόνινγκ και της Ειδικής Αντιπροσώπου του ΓΓ στην Κύπρο Λίζας Μπάτενχαϊμ.

Είπε επίσης ότι αν αρχίσει ξανά η συζήτηση επί των συγκλίσεων και των συμφωνηθέντων στο παρελθόν θεμάτων, τότε θα υπάρξει χάσιμο χρόνου.

Αναφέρθηκε στη βούληση των Τ/κ για λύση και την στήριξή τους προς το πρόσωπό του, ενώ είπε ότι αν οι διαπραγματεύσεις συνεχιστούν μέχρι το 2015, τότε ο κόσμος μπορεί να απολέσει τη βούλησή του.

Τέλος, ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι πρέπει να λέγονται οι πραγματικότητες και ότι αναμένει από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να μεταφέρει θετικά μηνύματα στην ε/κ πλευρά. Αυτό που λένε πάντα οι ε/κ αρχές – όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία – ότι όλοι οι μετανάστες [έποικοι] θα γυρίσουν πίσω, δεν μπορεί να συμβεί, είπε.