Ερντογάν: Στρατολογεί ανήλικους Σύρους, για να στηρίξει τον Φάρατζ

Πάνω από 2.000 παιδιά από τη Συρία εκπαιδεύονται στον ανταρτοπόλεμο από τον Συριακό Εθνικό Στρατό και με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα φτάνουν στη Λιβύη για να πολεμήσουν τις δυνάμεις του Χαφτάρ

Σύμφωνα με έκθεση που είδε το φως της δημοσιότητας, οΤαγίπ Ερντογάν στρατολογεί ανήλικους για να στηρίξει τον σύμμαχό του Φάγεζ αλ-Σάρατζ και την Kυβέρνηση Eθνικής Eνότητας (GNA) της Λιβύης.

Σε αυτήν αναλύεται λεπτομερώς σε κείμενο 40 σελίδων πώς νεαροί Σύριοι ηλικίας 12-15 ετών επιλέγονται και μεταφέρονται στη βορειοδυτική Λιβύη για να υπερασπιστούν την φιλοτουρκική κυβέρνηση.

Η έκθεση πραγματοποιήθηκε από τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Σύροι για Ελευθερία και Δικαιοσύνη», η οποία στόχο έχει την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Συρία. Περιέχει μαρτυρίες, αλλά και αποκαλυπτικές λεπτομέρειες. Τα παιδιά είναι πάνω από 2.000 και εκπαιδεύονται ως αντάρτες.

Στη συνέχεια εγγράφονται στον Συριακό Εθνικό Στρατό και εκδίδονται πλαστά έγγραφα και ταυτότητες, με ψευδείς πληροφορίες σχετικά με την ημερομηνία και τον τόπο γέννησής τους. Μερικά από τα παιδιά χρησιμοποιούν τα ονόματα των μεγαλύτερων αδελφών τους ή άλλων συγγενών.

Ένας από τους μάρτυρες περιγράφει πώς ένας διοικητής του Συριακού Εθνικού Στρατού επισκέφτηκε το κατάστημά του με τρία παιδιά ηλικίας 15 έως 16 ετών. «Μου είπαν ότι θα πήγαιναν στη Λιβύη με την έγκριση των οικογενειών τους.

Ήταν πολύ χαρούμενοι που έλαβαν μισθό 3.000 δολαρίων. Ρώτησα έναν από αυτούς αν ήξερε πώς να χρησιμοποιήσει όπλο και απάντησε ότι θα τα μάθει όλα στο στρατιωτικό στρατόπεδο όπου θα είναι με τους άλλους συνομηλίκους του».

Τα παιδιά θα επικοινωνούσαν με τις οικογένειές τους όταν έφταναν στη Λιβύη, ενώ τους είχαν υποσχεθεί ότι θα επέστρεφαν μέσα σε διάστημα τριών μηνών. Μία ακόμα μαρτυρία προέρχεται από έναν μαχητή που πλέον βρίσκεται στην Τρίπολη. Αυτός παραδέχτηκε ότι στην ομάδα του πολεμούν πέντε παιδιά.