Ερντογάν: Η μοίρα μας είναι ίδια με του Ιράκ…

  • Ο Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία έχει την ίδια μοίρα με το Ιράκ…
  • Πρωθυπουργός του Ιράκ είπε ότι «Είμαστε μαζί με την Τουρκία στο ζήτημα του τουρκικού νομίσματος. Υποστηρίζουμε την Τουρκία σε κάθε είδους μέτρα»

«Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με τη νέα κυβέρνηση, για να εμβαθύνουμε τις διμερείς μας σχέσεις (Ιράκ) και να αναπτύξουμε τη συνεργασία μας σε κρίσιμους τομείς, ιδιαίτερα στην ασφάλεια και την οικονομία», δήλωσε ο Ερντογάν, στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον πρωθυπουργό του Ιράκ, Χαιντέρ αλ Αμπάντι.

Ο Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία έχει την ίδια μοίρα με το Ιράκ: «Η ασφάλεια, η ευημερία και η σταθερότητα του Ιράκ, είναι η ασφάλεια της Τουρκίας, η ευημερία και η σταθερότητα», είπε.

Ο Ερντογάν δήλωσε: «Πιστεύω ότι η δεύτερη πύλη στα σύνορα θα ωφελήσει τόσο το Ιράκ όσο και τη χώρα μας. Είμαστε σε δύσκολη θέση στο Ιράκ και είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε με την ανασυγκρότηση της χώρας μας», είπε.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός του Ιράκ είπε ότι «Είμαστε μαζί με την Τουρκία στο ζήτημα του τουρκικού νομίσματος. Υποστηρίζουμε την Τουρκία σε κάθε είδους μέτρα».

Στο θέμα των συνόρων ανέφερε: «Είμαστε σύμφωνοι για την ασφάλεια των συνόρων, δεν θέλουμε τρομοκράτες να φωλιάζουν στο ιρακινό έδαφος».

Η δεύτερη πύλη στα ιρακινά σύνορα

Ο υπουργός Τελωνείων της Τουρκίας, Bülent Tüfenkci, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, πριν από μερικές ότι: «είχα την εντύπωση ότι η ιρακινή κυβέρνηση συμφωνεί πως θα πρέπει να υπάρξει μια δεύτερη συνοριακή πύλη».

Από την δήλωσή του αυτή, έγινε σε πρώτη φάση ξεκάθαρο ότι η Τουρκία και το Ιράκ ήρθαν σε συμφωνία να ανοίξουν μια δεύτερη συνοριακή πύλη, η κατασκευή της οποίας θα αρχίσει ταυτόχρονα με την λήψη των απαιτούμενων μέτρων ασφαλείας.

Ο υπουργός έκανε γνωστό ότι η πύλη θα κατασκευαστεί κοντά στην πόλη του βόρειου Ιράκ, την Μοσούλη, σε μια περιοχή όπου το Ισλαμικό Κράτος και οι ένοπλοι κούρδοι του PKK, αποτελούν συνεχή απειλή για την ασφάλεια της περιοχής, όμως ουσιαστικά η πύλη ανοίγει ώστε να υπάρξει παράκαμψη από την πύλη που υπάρχει το ιρακινό Κουρδιστάν, προσπαθώντας να απομονώσουν τους Κούρδους της περιοχής από την οποιαδήποτε δίοδο για πώληση του πετρελαίου τους.

«Μόλις ληφθούν βήματα για την ασφαλή συνοριακή διέλευση, δεν θα υπάρχει άλλο εμπόδιο για εμάς», συμπλήρωσε ο υπουργός.