Ερντογάν: Η Αρμενία είναι «η μεγαλύτερη απειλή για την ειρήνη στην περιοχή..!

Τόσο η Αρμενία όσο και ο Καραμπάχ κήρυξαν στρατιωτικό νόμο και στρατιωτική κινητοποίηση. Το Αζερμπαϊτζάν επέβαλε στρατιωτικό νλ και απαγόρευση κυκλοφορίας σε μεγάλες πόλεις.

Η Τουρκία είπε ότι συνομίλησε με μέλη της ομάδας του Μινσκ, η οποία μεσολαβεί μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν. Η Ρωσία, η Γαλλία και οι ΗΠΑ είναι συνπρόεδροι.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τον Πασιανάν, αλλά δεν έδωσε λεπτομέρειες για τη συνομιλία και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μίλησε με τον Αλίγιεφ.

Μένει να φανεί αν και κατά πόσο οι εξελίξεις αυτές θα δοκιμάσουν τις ήδη επιβαρυμένες ρωσοτουρκικές σχέσεις.

Ο Ερντογάν, υποσχόμενος υποστήριξη για τον παραδοσιακό σύμμαχο του Αζερμπαϊτζάν, δήλωσε ότι η Αρμενία είναι «η μεγαλύτερη απειλή για την ειρήνη στην περιοχή» και κάλεσε «ολόκληρο τον κόσμο να σταθεί στο πλευρό του Αζερμπαϊτζάν στη μάχη τους ενάντια στην εισβολή και τη σκληρότητα».

Ο Πασινιάν από την πλευρά του αντέδρασε, κατηγορώντας την Τουρκία για «επικίνδυνη συμπεριφορά» και προτρέποντας τη διεθνή κοινότητα να διασφαλίσει ότι η Τουρκία δεν θα εμπλακεί στη σύγκρουση.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες είπε ότι «ανησυχεί πολύ» και κάλεσε τις πλευρές να σταματήσουν τις μάχες και να επιστρέψουν στις συνομιλίες.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη και ο Πάπας Φραγκίσκος κάλεσαν επίσης και τις δύο πλευρές να σταματήσουν τις στρατιωτικές ενέργειες και να επιστρέψουν στις διαπραγματεύσεις.

Τουλάχιστον 200 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε έξαρση της σύγκρουσης μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν τον Απρίλιο του 2016. Τουλάχιστον 16 άτομα σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις τον Ιούλιο.

Το Αζερμπαϊτζάν δεσμεύτηκε να πάρει πίσω την περιοχή, με τη βία, εάν είναι απαραίτητο, ενώ η Αρμενία είπε ότι θα κάνει ό, τι μπορεί για να υπερασπιστεί την περιοχή.