Ερντογάν: Δεν είμαι δικτάτορας – Είμαι θνητός και μπορώ να πεθάνω ανά πάσα στιγμή

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε συνέντευξη του στο CNN επέμεινε ότι η συνταγματική αναθεώρηση μέσω του δημοψηφίσματος δεν τον κάνει δικτάτορα.

«Είμαι θνητός, πραγματικά. Μπορώ να πεθάνω ανά πάσα στιγμή», είπε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν, του οποίου οι εξουσίες ενισχύονται μετά την επικράτηση του «ναι», έστω και οριακά, στο δημοψήφισμα της περασμένης Κυριακής.

«Το σύστημα άλλαξε και αποτελεί μία ιστορική μεταμόρφωση της δημοκρατίας στην Τουρκία», είπε χαρακτηριστικά.

«Όπου υπάρχει δικτατορία, δεν υπάρχει προεδρικό σύστημα», πρόσθεσε. Με αφορμή τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, ο Ερντογάν δήλωσε ότι «εδώ έχουμε δημοκρατία. Η δημοκρατία παίρνει τη δύναμή της από τον λαό. Ήταν αυτό που λέμε «εθνική βούληση»».

Ακόμη, επιτέθηκε ξανά στην ΕΕ για τις καθυστερήσεις στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας, κατηγορώντας τους Ευρωπαίους ότι δεν τηρούν τις υποσχέσεις τους.

«Η ΕΕ μας έχει αναγκάσει να περιμένουμε στο κατώφλι της για 54 χρόνια. Αυτό, από άποψη πολιτικής σχέσης, είναι μη ανεκτό. Έχουμε προσπαθήσει σκληρά να αποδεχθούμε όλες τις προϋποθέσεις της ΕΕ… η ΕΕ δεν έχει τηρήσει τις υποσχέσεις της… η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να τηρήσει τις υποσχέσεις της», τόνισε ο Ερντογάν.

«Αν κρατήσουν τις υποσχέσεις τους, μπορούμε να καθίσουμε στο τραπέζι. Μπορούμε να δούμε ποια βήματα πρέπει να γίνουν», συμπλήρωσε.