Ερευνητική για ΣΚΤ: Ο Σταυρινίδης και το “σάσμα” του αεροπλάνου στον αέρα

Με τη κατάθεση του Διευθυντή Στρατηγικής της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας Γιάννου Σταυρινίδη, ολοκληρώθηκε η σημερινή δημόσια ακρόαση της Ερευνητικής  Επιτροπής για την κατάρρευση του Συνεργατισμού.

Ο Γιάννος Σταυρινίδης στη κατάθεση του, μετά από ερωτήσεις της επιτροπής έκανε εκτενή αναφορά για την σχέση του με τον Υπουργό Οικονομικών καθώς επίσης και τις σχέσεις του ιδίου με τον Νικόλα Χατζηγιάνη και του Νικόλα με τον Χάρη Γεωργιάδη.

“Έχουμε οικογενειακές σχέσεις από παλιά. Είχε βαφτίσει το γιο μου”, είπε ο Σατυρινίδης αναφερόμενος στον ΥΠΟΙΚ.

Μάλιστα όπως εξήγησε, πριν ο ίδιος πάει στη Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα, ο υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, του είπε να το ξανασκεφτεί, καθώς «ήταν μία προβληματική τράπεζα και δεν θα του δινόταν καμία θεαματική αύξηση μισθού», όπως εξήγησε.

Όσον αφορά τις σχέσεις που έχει με τον Νικόλα Χατζηγιάννη, ο κ. Σταυρινίδης ανέφερε ότι γνωρίζονται από κοινή παρέα. Όταν όμως ρωτήθηκε αν οι τρεις τους , Σταυρινίδης-Γεωργιάδης-Χατζηγιάννης, συναντήθηκαν σε κοινό χώρο όπως πχ πάρτι, απάντησε καταφατικά.

Ο κ. Σταυρινίδης τόνισε επίσης πως δεν προσλήφθηκε ως βοηθός του κ. Χατζηγιάννη και ότι δεν είχε υπερεξουσίες.  “Σωστά ο κ. Κληρίδης είπε ότι ο κ. Χατζηγιάννης προσέλαβε βοηθό αλλά όχι τον Γιάννο Στραυρινίδη, κάποιον άλλο. Στην πράξη δεν ήμουν ο βοηθός του. Για τις super εξουσίες να κάνω ένα σχόλιο. Δεν είμαι της άποψης ότι είχα υπερεξουσίες. Ούτε δάνεια έκανα, αναδιαρθρώσεις, προσλήψεις και κυρίως ούτε αποφάσεις στις συνεδρίες της Επιτροπείας. ”

Έκανε επίσης αναφορά στο γεγονός ότι τα ΜΕΔ είχαν τεθεί ως προτεραιότητα.

Ο κ. Σταυρινίδης έκανε λόγο και για «καπετανάτα» που υπήρχαν στον Συνεργατισμό, τα οποία αντιδρούσαν καθώς θα έχαναν τις εξουσίες τους.

Έκανε ακόμη λόγο πως ο Συνεργατισμός δεν μπορούσε να λειτουργεί όπως έπρεπε. «Αποφασίζαμε να κλείσουμε ένα κατάστημα, γινόταν διαδηλώσεις και την επόμενη ημέρα ξανάνοιγε. Κλείσαμε τη συμφωνία με τη Altamira και πάλι είχαμε διαδηλώσεις».

Στην ερώτηση: Σε σχέση με την είσοδο στο ΧΑΚ είπατε ότι από το 2016 είχατε αποταθεί για έγκριση ενός προκαταρκτικού ενημερωτικού δελτίου. Γιατί δεν έγινε προηγουμένως η διασπορά των μετοχών; Δεν δείχνει προχειρότητα αυτό;

Όχι, απάντησε ο Σταυρινίδης.  Μόλις το 2014 απέκτησε ενοποιημένους λογαριασμούς της τράπεζας, τους λέγαμε ότι δεν μπορεί να προχωρήσει η διαδικασία σε αυτούς τους χρόνους. Γινόταν πολλές εργασίες ταυτόχρονα και όπως λέγαμε χαρακτηριστικά “σάζαμε το αεροπλάνο ενώ πετούσε”. Υπήρξε απίστευτος προγραμματισμός και γινόταν όλες οι προβλεπόμενες εργασίες για να μπούμε στο χρηματιστήριο.

Τέλος αποκάλυψε πως ο ίδιος έχει πάρει το σχέδιο εθελούσιας αποχώρησης και ότι θα πάει στο σπίτι του.