Ερευνητική για ΣΚΤ: Δάνεια 116 εκατομμυρίων λίγο πριν το κλείσιμο

Δάνεια, αύξηση αντιμισθίας, και ΜΕΔ ήταν μερικά στα οποία αναφέρθηκε ο ο Οικονομικός Λειτουργός Α΄, προϊστάμενος Μονάδας Διαχείρισης της Συμμετοχής της Δημοκρατίας στην Ιδιοκτησιακή Δομή Πιστωτικών Ιδρυμάτων Διονύσης Διονυσίου.

Ο κ. Διονυσίου στη κατάθεση του ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για την κατάρρευση του Συνεργατισμού, είπε ότι ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που έγιναν ήταν που καθυστέρησε η υπογραφή, ανεξαρτήτως της οποιαδήποτε διαδικασίας, της σύμπραξης με μια πλατφόρμα διαχείρισης ΜΕΔ.

Παράλληλα, ο. Διονυσίου είπε ότι η εσωτερική μονάδα διαχείρισης των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων της ΣΚΤ «μόνο το ότι ήταν υπό το όνομα Συνεργατική υπήρχε η αντίληψη στον κόσμο ότι θα το τραβήξουμε ώσπου πάει και δεν θα πληρώσουμε τα δάνεια μας».

Σημείωσε ότι από το 2014 όταν δημιουργήθηκε αυτή η υπηρεσία της τράπεζας διαχείρισης ΜΕΔ με βάση τις πρόνοιες του μνημονίου, υπήρχαν συνεχείς εξωτερικοί σύμβουλοι.

Ανέφερε ότι ενημέρωσε τον Υπουργό από τις αρχές του 2017 ότι η διεύθυνση εντός της τράπεζας που έκανε εσωτερική διαχείριση ΜΕΔ είχε φθάσει πλέον στο μέγιστο των δυνατοτήτων της και πρόσθεσε ότι «η διαχείριση και οι αποφάσεις για τα ΜΕΔ θα έπρεπε σταδιακά να φύγουν από την τράπεζα και να μπουν σε πιο επαγγελματική βάση».

«Όταν οι δύο άλλες τράπεζες προχώρησαν σε πλατφόρμα έστω και εσωτερική ενδυνάμωση της τράπεζας δεν θα γινόταν αποδεκτό από τους επόπτες», υπογράμμισε.

Επιπλέον, ο κ. Διονυσίου είπε ότι αν οι παραδοχές που τέθηκαν στην ΣΚΤ τίθονταν και σε άλλα πιστωτικά ιδρύματα όλα θα χρειάζονταν κεφάλαια.

Ερωτηθείς πότε αποφασίστηκε η πώληση της ΣΚΤ, ο κ. Διονυσίου είπε ότι από τον Φεβρουάριο του 2018 ξεκίνησαν εντατικές πιέσεις από τις εποπτικές αρχές για να προχωρήσει άμεσα η διαδικασία πώλησης μέρους ή του συνόλου της τράπεζας λόγω των εκροών καταθέσεων, ενώ περί τα μέσα Μαρτίου υπήρχαν σαφείς οδηγίες από τις εποπτικές αρχές να ανοίξει το λεγόμενο εικονικό δωμάτιο δεδομένων για να εισέλθουν μέσα ενδεχόμενοι επενδυτές.

Ανέφερε πως το ότι οι επόπτες θα προχωρήσουν «σε ακραίες λύσεις αρχίσαμε να το αισθανόμαστε το Νοέμβριο του 2017», όταν έγινε μια συνάντηση στην ΚΤ όπου συμμετείχαν ο Υπουργός Οικονομικών, ο Γενικός Διευθυντής Διευθυντή του Υπουργείου, η Διοικήτρια της ΚΤ, το ΔΣ της ΣΚΤ, με βάση τις συνθήκες εξόδου του κ. Ταουσιάνη (Οκτώβριο 2017) και μια έκθεση του προϊστάμενου κοινής εποπτείας της ΚΤ και του SSM ότι εξετάζεται η λήψη εποπτικών μέτρων.

Ο κ. Διονυσίου χαρακτήρισε κομβική για το μέλλον της ΣΚΤ τη συνάντηση στις 24 Νοεμβρίου 2017 στην ΚΤ όπου την ίδια μέρα δόθηκε επιστολή της κ. Νουί στον Υπουργό Οικονομικών.

Πρόσθεσε ότι στη συνέντευξη εξόδου του κ. Ταουσιάνη τέθηκαν θέματα εσωτερικής διακυβέρνησης, θέματα διαχείρισης ΜΕΔ και θέματα προετοιμασίας των οικονομικών λογαριασμών.

Σε παρατήρηση του κ. Γεωργίου ότι συστάθηκε ομάδα εργασίας για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα που προέκυψε από την επιθυμία των εποπτικών αρχών για να προχωρήσει η διαδικασία πώλησης μέρους ή ολόκληρης της ΣΚΤ και σε σημειώματα 19 Μαρτίου του 2018 από στελέχη υπουργείου οικονομικών προς τον Γενικό Διευθυντή αναφέρεται ότι παρόλο ότι η ΚΤ έχει καθοριστικό ρόλο έχει αποστασιοποιηθεί και αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη για παρακολούθηση και υλοποίηση των όποιων σχεδιασμών, ενώ στα ίδια σημειώματα σημειώνεται ότι η ΚΤ δεν συμμετέχει και δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες που της αναλογούν.

Ο κ. Διονυσίου είπε ότι στις 3 Ιανουαρίου ήρθε εισήγηση του Γενικού Ελεγκτή για να συσταθεί κοινή ομάδα μεταξύ του Υπουργείου Οικονομικών της ΚΤ και της ΣΚΤ για εξέταση διαφόρων σχεδίων αλλά δυστυχώς η ΚΤ αποφάσισε να μην συμμετέχει στην υλοποίηση και αξιολόγηση αυτών των σχεδίων.

Ανέφερε ότι υπήρχε σχέδιο Β΄ πριν προχωρήσουμε στην διαδικασία εντός Μαρτίου 2018 για την εξεύρεσή ξένων επενδυτών και πρόσθεσε ότι το σχέδιο Β ήταν σε τρεις άξονες, το ένα σχέδιο Εστία, το δεύτερο ήταν τροποποίηση νομοθετικού πλαισίου και το τρίτο ήταν το λεγόμενο σχέδιο ΩΑΣΗΣ με το οποίο θα γινόταν διαχωρισμός της ΣΚΤ σε καλή και κακή τράπεζα.

Ανέφερε ότι την κακή τράπεζα θα την αναλάμβανε το κράτος και το καλό κομμάτι θα προχωρούσε σε ιδιωτικοποίηση και σημείωσε ότι αυτό το θέμα συζητήθηκε και με την Επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού Ντανιέλ Νουί στις 14 Φεβρουαρίου του 2018 που βρισκόταν στην Κύπρο.

Ανέφερε, ωστόσο, ότι υπήρχαν μεγάλες εκροές και μετά από πιέσεις οδηγηθήκαμε στη μη υλοποίηση αυτού του πλάνου το οποίο θα είχε λιγότερο βάρος για τον φορολογούμενο.

Ανέφερε ότι το σχέδιο Β΄ ήταν ξεκάθαρο ότι θα διαχωρίζετο η τράπεζα σε καλή και κακή, ενώ την κακή δηλαδή τα ΜΕΔ θα τα αγόραζε το κράτος σε μία τιμή και η οντότητα που θα έμενε με το καλό κομμάτι θα ανακεφαλαιοποιείτο.

Πρόσθεσε ότι ανάλογα με την τιμή θα παρουσίαζε μια ζημιά το καλό κομμάτι για παράδειγμα αν τα αγόραζε στα 45 σεντ δεν θα είχε ζημιά η τράπεζα επειδή ήταν καλυμμένα με προβλέψεις.

Είπε ακόμη ότι όσο κατέβαινε η τιμή προς τα κάτω, ναι μεν εμειώνετο το κόστος για το κράτος αλλά αυξάνετο η ζημιά του καλού κομματιού που θα έπρεπε να την καλύψει ο επενδυτής.

Ανέφερε πως εισήγηση ήταν να αγόραζε το κακό στα γύρω στα 33 με 35 σεντ και θα χρειάζονταν γύρω στα 300 εκ. για ανακεφαλαιοποίηση του καλού κομματιού της τράπεζας από ξένο επενδυτή και πρόσθεσε ότι όπως διαφάνηκε από την τελευταία πράξη που έγινε ότι η αποτίμηση είναι περίπου στα 24 σεντ.

Ο κ. Διονυσίου είπε ότι συνεχίζονταν μέχρι την τελευταία στιγμή οι συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως προς την αποτίμηση του κακού χαρτοφυλακίου.

Απαντώντας σε ερώτηση γιατί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν δέχθηκε το σχέδιο που θα διασώζετο η Συνεργατική με το καλό χαρτοφυλάκιο, ο κ. Διονυσίου είπε ότι τέθηκε θέμα κρατικών ενισχύσεων.

Ανέφερε επίσης ότι η κυριότερη διαφωνία που εκφράστηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήταν στην τιμή αγοράς από το κράτος του χαρτοφυλακίου γεγονός που καθυστέρησε την όλη διαδικασία, ενώ μετά λόγω εκροών καταθέσεων και των εποπτικών πιέσεων οδηγηθήκαμε στη διαδικασία που ακολουθήθηκε τελικά.

Είπε ακόμη ότι υπήρξε συνάντηση του Υπουργού Οικονομικών και την επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού Ντανιέλ Νουί στις 14 Φεβρουαρίου στο Υπουργείου, ενώ υπήρξαν συναντήσεις του Υπουργού εκτός Κύπρου με αρμόδιους που θα λάμβαναν αποφάσεις αλλά το θέμα κόλλησε στην τιμή μεταφοράς.

Παραχώρηση δανείων

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Γεώργιος Αρέστης αναφέροντας ότι ζητήθηκε από τον Οικονομικό Διευθυντή της ΣΚΤ Μάριο Παπαδόπουλο να ετοιμάσει κατάλογο δανείων που δόθηκαν από το 2016-2018 πέραν των 3 εκ. ευρώ και σε αυτό τον κατάλογο υπάρχουν 12 εταιρείες και τα εννέα από αυτά δόθηκαν τέλος του 2017 αρχές του 2018, ρώτησε τον κ. Διονυσίου αν γνωρίζει για αυτά τα δάνεια, το σύνολο των οποίων ανέρχεται στα €116.755.729 και τα οποία δόθηκαν από μια τράπεζα που τέλος του 2017 αρχές του 2018 ήταν στα πρόθυρα της κατάρρευσης.

Ο κ. Διονυσίου είπε ότι μια από τις βασικές παρατηρήσεις από το 2016 ήταν η αλλαγή του επιχειρηματικού μοντέλου της τράπεζας, η οποία μέχρι το 2015 ήταν εστιασμένη στην λιανική τραπεζική και πρόσθεσε ότι αυτό ήταν και υποδείξεις των εποπτικών αρχών να γίνει αλλαγή του επιχειρηματικού μοντέλου και έτσι από το τέλος του 2016 ξεκίνησε η παραχώρηση μεγάλων δανείων.

Διαβάζοντας από τον κατάλογο, ο Πρόεδρος της Επιτροπής ανέφερε ότι παραχωρήθηκε τον 11ο του 2017 δάνειων 23 εκ. σε μια εταιρεία ξενοδοχείων στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου, τον 12ο του 2017 σε άλλη εταιρεία ξενοδοχείων σχεδόν €13 εκ., τον 6ο του 2017 δάνειο €19 εκ. σε μια άλλη εταιρεία ανάπτυξης και πρόσθεσε ότι τον 12ο του 2017 πήρε δάνειο €9 εκ. η εταιρεία Logicom.

Ο κ. Αρέστη ανέφερε ότι το φέρνει «στην επιφάνεια επειδή απασχολεί την κοινή γνώμη αυτό το πράγμα».

Ο κ. Διονυσίου είπε ότι τα γνώριζε αυτά και ήταν παρών στις αποφάσεις της Επιτροπείας λόγω συμμετοχής του στην Επιτροπεία αλλά δεν ήταν δικές του αποφάσεις.

Αύξηση της αντιμισθίας των μελών της Επιτροπείας

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής σημείωσε ότι με επιστολή του Υπουργού Οικονομικών 3 Μάϊου του 2016 η ετήσια αντιμισθία του Προέδρου της τράπεζας αυξήθηκε από €50.000 σε €75.000, του αντιπροέδρου από €38.000 σε €55.000, ανεξαρτήτως του αριθμού των επιτροπείων που λαμβάνουν μέρος, ενώ αυξήθηκε και η βασική αντιμισθία των μη εκτελεστικών μελών από €15.000 σε €25.000 καθώς και η αντιμισθία ανά επιτροπή και διερωτήθηκε πως σε μια τράπεζα που έκανε αγώνα να επιβιώσει έγιναν αυτές οι αυξήσεις

Ο κ. Διονυσίου είπε ότι ο λόγος αύξησης της αντιμισθίας ήταν ότι μέχρι τις αρχές του 2016 υπήρχαν τα 18 ΣΠΙ όπου υπήρχαν 5μελής και 7μελής επιτροπές οι οποίες έπαιρναν και εκείνες σχετική αντιμισθία αφού θεωρούνταν ανεξάρτητες αρχές.

Ανέφερε ότι σε συνέχεια του δεύτερου σχεδίου ανακεφαλαιοποίησης του Συνεργατισμού από τον Φεβρουάριο του 2016 μέλη των επιτροπών των 18 ΣΠΙ ήταν μόνο εκτελεστικά μέλη και όλες οι αποφάσεις λαμβάνονταν πλέον από την επιτροπεία της τράπεζας.

Πρόσθεσε ότι το όλο κόστος αντιμισθίας των μη εκτελεστικών μελών τόσο της τράπεζας όσο και των ΣΠΙ ανέρχονταν στις γύρω στις €750.000 το χρόνο και μετά την αποχώρηση των μη εκτελεστικών μελών και την μεταφορά των αρμοδιοτήτων το κόστος ήταν περίπου στις €350.000 και υπήρξε μια μείωση γύρω στο 50%.

Σημείωσε ότι αυτό έγινε μετά από αίτημα της επιτροπείας της τράπεζας και απόφαση του Υπουργού Οικονομικών.

Συνεργασία με Altamira

Αναφορικά με τη συνεργασία με την Altamira, ο κ. Διονυσίου είπε ότι δεν είχε καμιά συνάντηση με την Altamira από τον καιρό που ξεκίνησε η διαπραγμάτευση, από τον Δεκέμβριο του 2016 μέχρι τον Ιούλιο του 2017 που λήφθηκε η απόφαση από την Γενική Συνέλευση της τράπεζας.

Ανέφερε ότι υπήρχε παρουσίαση από Blackrock 5 Δεκεμβρίου του 2016 προς την Επιτροπεία που αφορούσε κατάλογο για 13 κύριες πλατφόρμες που δραστηριοποιούνταν στην Ευρώπη (Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία) μεταξύ των οποίων η Altamira και που είχαν σχέση με το χαρτοφυλάκιο του Συνεργατισμού.

Αναφορικά με την αμοιβή της Altamira, ο κ. Διονυσίου είπε ότι από ότι έχει πληροφορηθεί το όλο κόστος για την 10ετία είναι περίπου €350 με €355 εκ. εκ., εξαιρουμένου του ΦΠΑ, και από αυτά περίπου €180 εκ. ήταν τα διαχειριστικά έξοδα της λειτουργίας της μονάδας, προσθέτοντας ότι το καθαρό ποσό ήταν €240 εκ. για την 10ετία ή €1,7-€1,8 εκ. το μήνα περίπου €20 εκ. τον χρόνο (management fee).

Είπε ότι τους πρώτους οκτώ μήνες της έχει καταβληθεί ένα ποσό περίπου €25 εκ. που καλύπτει το management fee και το success fee με έσοδα σε μετρητά περίπου €200 εκ. μέσω πωλήσεως ακινήτων και αποπληρωμών.

Συνεργασία με δικηγορικά γραφεία

Αναφέροντας ότι όταν η τράπεζα στόχευε να μπει στο χρηματιστήριο ετοιμάστηκε ένα ενημερωτικό δελτίο και για αυτό εκτός από το ότι πλήρωσε σε ειδικούς για να το ετοιμάσουν πλήρωσε και τρία δικηγορικά γραφεία για να εξετάσουν κατά πόσον υπήρχαν ή όχι νομικά προβλήματα, ο Πρόεδρος της Επιτροπής ρώτησε τον κ. Διονυσίου να του αναφέρει κατά ποσό το κόστος πληρωμής των νομικών συμβούλων ήταν €1 εκ., ο κ. Διονυσίου είπε ότι δεν θυμάται.

Ο κ. Διονυσίου είπε ότι λόγω του θέματος με την επιστροφή των τόκων έγινε ο λεγόμενος διαγνωστικός έλεγχος για όλες τις νομικές υποθέσεις που είχε εναντίον της η τράπεζα και ήταν χιλιάδες, ενώ η διάρκεια της συνεργασίας αυτής ήταν για τέσσερις μήνες