Ερευνα ΠΑΣΠ για στημένα παιχνίδια

Ένας ποδοσφαιριστής στην Κύπρο θα προσεγγιστεί για να έχει μειωμένη απόδοση από κάποιον άγνωστο (34%) ή παράγοντα (23%) της ομάδας του, σύμφωνα με την πλειοψηφία των ποδοσφαιριστών που έλαβαν μέρος στην έρευνα που παρουσίασε χθες βράδυ ο ΠΑΣΠ σε συνεργασία με την ΚΟΠ στο συνεδριακό κέντρο του ΓΣΠ.

Όπως αναφέρεται στις ιστοσελίδες της ΚΟΠ και του ΠΑΣΠ, η έρευνα συνοψίζει τις απαντήσεις που έδωσαν 419 ποδοσφαιριστές, οι οποίοι αγωνίζονται στην Κύπρο σε όλα τα πρωταθλήματα της ΚΟΠ.

Ένα άλλο σημείο που προκύπτει από την έρευνα την οποία ανέλυσε και παρουσίασε ο ειδικός συνεργάτης του Συνδέσμου, Λοΐζος Χρυσοστόμου, είναι ότι όσοι αμείβονται έγκαιρα από τις ομάδες τους, είναι πολύ δύσκολο να χρηματιστούν για να αλλοιώσουν αποτέλεσμα ενός αγώνα ενώ μεγάλο ποσοστό ποδοσφαιριστών δεν γνωρίζουν τις συνέπειες για τυχόν συμμετοχή τους σε στημένο αγώνα.

Η έρευνα βασίστηκε στο ερωτήσεις που τέθηκαν σε ποδοσφαιριστές από την FIFPro και σε άλλες εννέα χώρες.

Ο Αντιπρόεδρος του ΚΟΑ Κλεάνθης Γεωργιάδης έκανε λόγο για μια σημαντική έρευνα, τονίζοντας ότι το φαινόμενο έχει να κάνει με τα τυχερά παιχνίδια δηλαδή το στοίχημα και συμπλήρωσε ότι τα έσοδα από τυχερά παιχνίδια σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανέρχονται στα 84,9 δις ευρώ.

Ανέφερε, επίσης, ότι ο ΚΟΑ συμμετέχει ενεργά με εκπρόσωπό του σε ομάδα ειδικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

O Πρόεδρος του ΠΑΣΠ Σπύρος Νεοφυτίδης ανέλυσε τις διεθνείς διαστάσεις του φαινομένου, μέσω οπτικού υλικού που προβλήθηκε και ετοιμάστηκε με τη συνεργασία της FIFA, της FIFPro και της Interpol και προβάλλεται σε όλες τις χώρες.

Ακολούθως, ανέλυσε το σύστημα Red Button, το οποίο επιτρέπει στους ποδοσφαιριστές να δώσουν ανώνυμα ή επώνυμα πληροφορίες για προσπάθειες προσυνεννόησης αποτελέσματος αγώνα.

Ο Αντιπρόεδρος του ευρωπαϊκού τμήματος της FIFPro και υπεύθυνος του προγράμματος της FIFPro Don’t fix it Τόνι Χίγκινς εξέφρασε την ικανοποίηση του για τον τρόπο που αντιμετωπίζει ο ΠΑΣΠ το φαινόμενο και στη συνέχεια μέσω οπτικού υλικού ανέλυσε τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να περιοριστεί το αρνητικό αυτό φαινόμενο.

Αφού συνεχάρη τον Νεοφυτίδη για τις προσπάθειές του, ο κ. Χίγκινς είπε ότι μόνο με κοινή στρατηγική μπορεί να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο.

«Και μόνο έτσι μπορείτε να πείσετε τους πολιτικούς να αλλάξουν τη νομοθεσία», πρόσθεσε.

Αποφασισμένη η ΚΟΠ
Στην παρουσίαση της έρευνας, εκ μέρους της ΚΟΠ απηύθυνε χαιρετισμό ο Β’ Αντιπρόεδρος Νίκος Νικολάου ο οποίος τόνισε την αποφασιστικότητα της Ομοσπονδίας να συνεργαστεί με τις αρχές του κράτους, τον ΠΑΣΠ και τα σωματεία σύμφωνα και με της συστάσεις της UEFA για να απαλλαγή το κυπριακό ποδόσφαιρο από τυχόν στημένα παιγνίδια.

«Η διαχρονική θέση της Ομοσπονδίας είναι ξεκάθαρη πως πρέπει να μπει φραγμός στη μάστιγα των στημένων αγώνων που δεν είναι κυπριακό φαινόμενο αλλά είναι ένα πρόβλημα που απασχολεί το ποδόσφαιρο σε όλες τις χώρες του κόσμου. Τα στημένα παιγνίδια δεν είναι κάτι το νέο στο ποδόσφαιρο, όμως, στην σύγχρονη εποχή της τεχνολογίας του διαδικτύου και του στοιχήματος, νόμιμου ή παράνομου, έχουμε νέα μέθοδο στημένων αγώνων την οποία αξιοποιούν κάποιοι επιτήδειοι για οικονομικά οφέλη σε βάρος του ποδοσφαίρου και των ομάδων», πρόσθεσε.

Ανέφερε, επίσης, ότι εδώ και μερικά χρόνια η UEFA δημιούργησε μηχανισμό παρακολούθησης και ελέγχου των αγώνων με ύποπτη στοιχηματική κίνηση και στέλλει στις Ομοσπονδίες φακέλους με στοιχεία ύποπτων στημένων αγώνων.

«Τόσο στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες όσο και στην Κύπρο η απόδειξη των στοιχείων που περιέχουν οι φάκελοι είναι πολύ δύσκολη λόγω του τρόπου που παίζεται το στοίχημα μέσω διαδικτύου. Στην Κύπρο λόγω νομοθεσίας είναι ακόμα πιο δύσκολη η απόδειξη αυτών των στοιχείων. Πιστεύουμε ότι μία αλλαγή της Νομοθεσίας ούτως ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν τηλεφωνικές συνομιλίες σαν τεκμήρια, θα συμβάλει στη εξιχνίαση υποθέσεων. Πρόσφατα παραδείγματα χωρών όπου χρησιμοποιήθηκαν τέτοια τεκμήρια και έχουν εξιχνιαστεί υποθέσεις είναι η Ελλάδα, Ιταλία και Αγγλία», συμπλήρωσε.

Η ΚΟΠ, συνέχισε ο κ. Νικολάου, δεν νίπτει τας χείρας της αφήνοντας το θέμα μόνο στο αποτέλεσμα των ερευνών της αστυνομίας.

«Δείχνοντας αποφασιστικότητα για πάταξη αυτού του φαινομένου, έλαβε στο παρελθόν αποτρεπτικά μέτρα, μέχρι και αναβολή αγώνων για τους οποίους υπήρχαν πληροφορίες για έντονη και ύποπτη στοιχηματική κίνηση. Φέτος θέλοντας να τονίσουμε την αποφασιστικότητα της Ομοσπονδίας να αντιμετωπίσει στο μέτρο του δυνατού αυτό το πρόβλημα θέσπισε κανονισμό ώστε όταν έρθουν πέραν των δύο φακέλων με ύποπτη στοιχηματική κίνηση για μια ομάδα τότε δεν θα παίρνει καμία χορηγία από την Ομοσπονδία με οποιαδήποτε μορφή. Είναι με ικανοποίηση που σας αναφέρω ότι από την λήψη αυτής της απόφασης μέχρι και σήμερα δεν παραλάβαμε φάκελο από την UEFA και εύχομαι ότι θα τελειώσουμε την χρονιά χωρίς να έρθει άλλος φάκελος. Ως Ομοσπονδία επιθυμούμε ένα πρωτάθλημα απαλλαγμένο από στημένα παιγνίδια αλλά και απαλλαγμένο από υποψίες για στημένα παιγνίδια», πρόσθεσε.

Ανέφερε, παράλληλα, ότι η Ομοσπονδία έχει την αποφασιστικότητα και την διάθεση να προβεί σε εκείνες τις αλλαγές και στις ενέργειες που θα βοηθήσουν στην καλύτερη λειτουργία του ποδοσφαίρου που συνάμα θα αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη του φίλαθλου κοινού.

«Ήδη υλοποιήθηκαν κάποιες αποφάσεις για αλλαγές και άλλες ενέργειες τροχιοδρομούνται. Είμαι σίγουρος ότι θα έχουμε την συνεργασία και των σωματείων και του ΠΑΣΠ. Με αυτή την ευκαιρία καλώ τους ποδοσφαιριστές να καταγγέλλουν, αν αντιληφθούν προσπάθειες για χειραγώγηση αγώνων. Άλλωστε για να στηθεί ένας αγώνας χρειάζεται και η συνδρομή κάποιων ποδοσφαιριστών. Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο είναι πρώτα σε βάρος των υπολοίπων συμπαικτών τους γι αυτό είναι παράκληση μας, αν περιέλθει στην αντίληψη κάποιου παίκτη τέτοια προσπάθεια να μη διαστάσει να προβεί σε καταγγελία. Εξάλλου είναι και αδίκημα με βάση τους κανονισμούς και οι ποινές είναι πολύ αυστηρές. Σας βεβαιώνω ότι η Ομοσπονδία από την πλευρά της θα συνεχίσει με αποφασιστικότητα την προσπάθεια για αποτροπή στημένων αγώνων σε συνεργασία και με τον ΠΑΣΠ τα σωματεία αλλά και τις αρμόδιες αρχές του Κράτους», κατέληξε.