Ερευνα: Η ορμόνη που ευθύνεται για τον εθισμό στο σεξ

Παρά τους ισχυρισμούς ότι ένας στους δέκα άνδρες και μία στις 12 γυναίκες είναι εθισμένοι στο σεξ, πολλοί αρνούνται να πιστέψουν ότι είναι μια πραγματική κατάσταση.

Ωστόσο, οι επιστήμονες αναφέρουν ότι βρήκαν διαφορές στη γενετική σύνθεση των… εθισμένων.

Πιστεύουν ότι αυτές οι διαφορές αυξάνουν τα επίπεδα της ωκυτοκίνης, της γνωστής και ως ορμόνη της αγάπης, η οποία λέγεται ότι κάνει τους ανθρώπους να δεσμεύονται και να μένουν μαζί.

Εκείνοι λοιπόν που έχουν αυξημένα επίπεδα ωκυτοκίνης μπορεί να προσελκύονται ταυτόχρονα από πολλούς ανθρώπους, οδηγώντας τους να αναζητήσουν το σεξ.

Η ορμόνη πιστεύεται επίσης ότι κάνει το σεξ περισσότερο ανταποδοτικό.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής το Ινστιτούτο Karolinska στη Σουηδία, εξέτασαν το αίμα 60 ατόμων, κυρίως ανδρών, που έλαβαν θεραπεία για σεξουαλική εξάρτηση.

Ανακάλυψαν σημαντικές διαφορές στο γενετικό τους υλικό «microRNA».

Ο επικεφαλής της μελέτης, ο καθηγητής Jussi Jokinen, δήλωσε: «Πολλοί πάσχοντες δεν μπορούν να ελέγξουν τη συμπεριφορά τους και μπορεί να έχουν δυσμενείς επιπτώσεις στη ζωή τους, από αποτυχημένες σχέσεις έως κατάθλιψη και άγχος».

Πρόσθεσε επίσης ότι «με βάση τα ευρήματά μας και άλλους ερευνητές», υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η εξάρτηση από το σεξ είναι μια ιατρική διάγνωση που οφείλεται σε νευροβιολογικά αίτια».