Εργο εξοικονόμησης από τον οδικό φωτισμό

Πιλοτικό έργο εξοικονόμησης ενέργειας στον Οδικό Φωτισμό, το οποίο θα εξοικονομήσει  ενέργεια μέχρι και 48% από το 2014 και το συνολικό όφελος υπολογίζεται στα 19 και πλέον εκατομμύρια ευρώ για την περίοδο 2014‐2025.

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν συνολικά 14 Δήμοι και 2 Κοινότητες της Κύπρου σε συνεργασία με την Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου .

Σε γραπτή ανακοίνωση της η ΑΗΚ αναφέρει ότι 16 τοπικές αρχές, στα πλαίσια εθελοντικών τους δεσμεύσεων, στοχεύουν στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στην επικράτεια τους περισσότερο από 20% μέχρι το 2020 υλοποιώντας Τοπικά Σχέδια Δράσης για την Αειφόρο Ενέργεια (ΣΔΑΕ).

Στα Σχέδια Δράσης περιλαμβάνονται «μέτρα προώθησης των ΑΠΕ, της εξοικονόμησης ενέργειας και των βιώσιμων μεταφορών και θα πρέπει αν υλοποιηθούν μέχρι το 2020, ώστε να επιτύχουν τον στόχο μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στην επικράτεια τους».

Το έργο προβλέπει την αντικατάσταση 63.000 περίπου υφιστάμενων φωτιστικών σωμάτων που φέρουν λαμπτήρες Υψηλής πίεσης Νατρίου (HPS) με νέα ενεργειακά αποδοτικά φωτιστικά (π.χ. LED). Το εκτιμώμενο κόστος για την αγορά και εγκατάσταση των νέων φωτιστικών σωμάτων ανέρχεται περίπου στα €17.000.000 με έτος υλοποίησης το 2014.