Εργατικό ατύχημα η απόπειρα αυτοκτονίας κατά τον Άρειο Πάγο

Σύμφωνα με απόφαση του Αρείου Πάγου η απόπειρα αυτοκτονίας έπειτα από σφοδρή πίεση του εργοδότη για πρόσθετη εργασία, θεωρείται ως εργατικό ατύχημα επιδικάζοντας σε εργαζομένη το ποσό των 60.000 ευρώ ως χρηματική ικανοποίηση για την αποκατάσταση της ηθικής βλάβης που υπέστη.

Συγκεκριμένα η απόφαση αυτή έχει να κάνει με μια πενηντάχρονη εργάτρια αλλαντοποιίας στη Βόρεια Ελλάδα, η οποία προσελήφθη το 1993 στο τμήμα παραγωγής και εν συνεχεία απασχολήθηκε σε διάφορες θέσεις μέσα στην ίδια επιχείρηση. Στην υπάλληλο αυτή τον Απρίλιο του 2008 ζητήθηκε να απασχοληθεί επιπρόσθετα και παράλληλα με τον καθαρισμό των χώρων άλλης επιχείρησης του ιδίου ομίλου μέχρι να προσληφθεί καθαρίστρια. Οι πιέσεις από την εργοδοτική πλευρά συνεχίστηκαν, παρά την αντίδραση της υπαλλήλου και τον Ιούνιο του 2008 ο νόμιμος εκπρόσωπος της επιχείρησης την κάλεσε στο γραφείο του και της ζήτησε πάλι να εργάζεται παράλληλα στην δεύτερη επιχείρηση του ομίλου.

Όλες αυτές οι πιέσεις είχαν ως αποτέλεσμα την ψυχολογική και νευρική κατάπτωση της εργαζομένης, σε συνδυασμό με τον κινδύνο που αντιμετώπιζε να απολέσει την εργασία της σε περίπτωση πραγματοποιήσεως της απειλής, αποκτώντας  τάσεις αυτοκαταστροφής και έτσι προέβη στον αυτοτραυματισμό της, τον οποίο το δικαστήριο έκρινε ως εργατικό ατύχημα.